Hlavní obsah

Šetření není pro stát, odkýval Schillerové výbor. Opozice neuspěla

Foto: Profimedia.cz

Úspěšný navrhovatel pozměňovacího návrhu rozpočtu, premiér Andrej Babiš, s ministryní financí Alenou Schillerovou.

Reklama

Rozpočtový výbor Sněmovny v pátek opět odmítl opoziční návrhy na úspory. Uspěli jen komunisté s miliardami pro zdravotníky. Sněmovna o rozpočtu rozhodne příští středu. Rozpočet s půlbilionovým schodkem tak jde do finále.

Článek

Poslanci budou ve středu hlasovat o finální podobě novely rozpočtového zákona, který plánuje půlbilionový schodek. Páteční rozpočtový výbor poslal do třetího čtení pouze pozměňovací návrhy premiéra Andreje Babiše (ANO) a komunistů, kteří podporu svých pozměňovacích návrhů vyměnili za vlastní podporu rekordního rozpočtového schodku. Opozice si s pozměňovacími návrhy opět ani neškrtla.

Například občanští demokraté či TOP 09 s žádným pozměňovacím návrhem ani nepřišli. „Trpím jako zvíře,“ odstartoval poslanec a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) debatu rozpočtového výboru před třetím čtením. Narazil na to, že poslanci ani po prvním čtení nemají fixovanou bilanci státního rozpočtu, jak bývalo zvykem.

ODS pozměňovací návrhy nedala proto, že necítila podporu ani šanci na to, že si je ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vůbec přečte. „Známe politickou realitu. Jediné pozměňovací návrhy, které mají šanci projít, jsou ty komunistické. Nemělo smysl sem dávat naše, když jsme dopředu od paní ministryně slyšeli, že podpořeny nebudou,“ vysvětlil poslanec Jan Skopeček.

Komunistické návrhy, které nejspíš do rozpočtu projdou, jsou ve výši 2,3 miliardy korun. Jedná se především o prostředky na platy zdravotníků a sociálních pracovníků a také na podporu online výuky ve školách. Opět neúspěšný byl s pozměňovacím návrhem koaliční poslanec Václav Votava (ČSSD), který ve straně tak trochu rebeluje. Podle dřívějšího vyjádření Schillerové byla s předsedou ČSSD dohodnuta, že sociální demokraté nebudou podávat pozměňovací návrhy.

O pozměňovací návrhy se opět pokusili Piráti a Starostové a nezávislí. Piráti navrhli úspory ve třech variantách, maximálně o 30 miliard korun. „Pro snížení schodku prostor je, myslím, že jsme k vládě ještě poměrně vstřícní. Nám přijde, že odvody z pojištění a zdanění práce jsou na velmi slušné úrovni. Nepřijde nám to jako katastrofa na příjmové stránce, jak jsme se obávali. Nešetřit vůbec nikde na provozu podle nás rozumné není,“ uvedl ekonomický odborník Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

K úsporám Alenu Schillerovou tlačila prakticky celá opozice, ta však úspory v letošním rozpočtu jasně odmítla. „Provozní úspory udělám v roce 2021, na to se spolehněte. Nyní ale nevíme, co bude, proto škrty dělat nebudu.“ Odmítla i všechny už v minulosti prosazované návrhy Věry Kovářové (STAN), které navrhovaly způsob, jak investiční peníze rozdělit mezi jednotlivé resorty a také krajům jako kompenzaci výpadku daňových příjmů.

Proti výši plánovaného schodku se v červnu postavila i Národní rozpočtová rada, která vzhledem k nejistému vývoji ekonomiky doporučila s výrazným schodkem počkat na druhou polovinu roku.

Zároveň stejně jako opoziční poslanci a předtím i sociální demokraté a komunisté rada kritizovala uvolnění 200 miliard na investice bez uvedení konkrétního využití, což podle ní snižovalo transparentnost a omezilo parlamentní kontrolu.

Vláda pod tlakem minulý týden větší část výdajů specifikovala, ale podle opozice toto stále není dostatečné. „Kde je v pozměňovacím návrhu pana Babiše napsáno, kam konkrétně to půjde? V návrhu se neobjevilo vůbec nic. Stále tam zůstávají položky, u kterých není rozepsáno, kam peníze půjdou,“ zkritizovala Babišův návrh Kovářová, která specifikaci investičních projektů, do kterých státní peníze půjdou, navrhovala už před druhým čtením.

Ministryně financí už tehdy argumentovala seznamy projektů z jednotlivých ministerstev, které má k dispozici, podle Kovářové je však poslanci nemají. Nezískaly je ani Seznam Zprávy, jež si seznamy vyžádaly na ministerstvu financí. Byly odkázány na jednotlivé resorty.

Babiš rozdělení financí ve svém návrhu uvedl jen obecně. Například Státnímu fondu dopravní infrastruktury slíbil poslat 20 miliard na dálnice a železnice a další 4 miliardy na krajské silnice 2. a 3. tříd. Další 3,8 miliardy mají získat kraje a obce na vlastní investiční projekty a miliardu chce stát poslat na podporu lázeňství.

Novelu zákona o rozpočtu budou poslanci schvalovat ve třetím čtení ve středu 8. července.

Reklama

Doporučované