Hlavní obsah

Sex výměnou za trénink dcery. Aféra zvrhlého trenéra ve Francii sílí

Foto: Profimedia.cz

Sarah Abitbolová na evropském šampionátu v roce 2002.

Reklama

Zvrhlý krasobruslařský trenér, který znásilnil 15letou závodnici Sarah Abitbolovou, vytvářel sexuální nátlak i v minulých letech. Ve svém středečním vydání na to upozornil sportovní deník L’Équipe, jenž přinesl svědectví matky jedné z talentovaných krasobruslařek.

Článek

Odhalení sexuálního násilí ve francouzském krasobruslení se rozšiřuje. Policejní vyšetřování trenéra Gillese Beyera se od úterka zabývalo událostmi z konce 70. a začátku 90. let, kdy měl Beyer znásilnit své dvě nezletilé svěřenkyně. Nově zveřejněné informace v listu L’Équipe se ale týkají událostí z let 2017 až 2018.

Vše začalo ve chvíli, kdy Nadjma Mahamoudová, juniorská mistryně Francie z roku 2014, chtěla přestoupit do pařížského klubu Français Volants, kde Beyer působil (a minulý týden dostal výpověď). Matka dívky novinářům vyprávěla, že od chvíle, kdy Beyera zkontaktovala, jí od něj začaly prakticky denně chodit obscénní SMS zprávy.

Krasobruslařka raději ukončila kariéru

Po 14 dnech se matka s dcerou s Beyerem a dalším jeho kolegou setkala. Když jsem po schůzce odcházela, Beyer mi sáhl na zadek, vypověděla Sabina Mahamoudová. Brzy poté přišel s jasným nátlakem. Snažil se využít toho, že matka krasobruslařky nemá jako zdravotní sestra moc peněz, a žádal po ní sex výměnou za trénink zdarma pro dceru: „Budeš se mnou spát, nebudeš nic platit a já přivedu tvoji dceru na vysokou úroveň,“ nabízel Mahamoudové. Požadovat měl sex čtyřikrát měsíčně. „Věděl, že nemám moc peněz, a chtěl toho využít. Cítila jsem se ponížená,“ vypověděla žena.

V období od 27. října 2017 do 24. března 2018 si Beyer s Mahamoudovou vyměnili celkem 120 SMS zpráv, do kterých novináři mohli nahlédnout. Vzkazy potvrzují výpověď Nadjminy matky, píše deník.

Dnes už bývalé krasobruslařce je nyní 20 let. S vrcholovým sportem skončila ve chvíli, kdy Beyerovy vzkazy matce objevila. Dívka odmítla pokračovat v kariéře za cenu, že by se její matka musela prodávat. „Odešla jsem. Pro krasobruslení jsem žila od svých tří a půl let,“ svěřila se.

Federace zvolila jen dočasný trest

Jedním z prvních lidí, kdo na Beyerovy sexuální prohřešky upozornil, byl další z trenérů, Didier Lucine. Trenér, působící v hornosavojském Annecy, se o nevhodných Beyerových dotycích dozvěděl od jedné ze svých svěřenkyň, Vanessy Gusmeroliové. „Řekla mi, že Gilles Beyer procházel pokoje, na každou si trochu sáhl a že je třeba, abych zasáhl a aby to přestalo,“ citovala trenéra televize France 3 – Régions.

Lucine poslal dopis Francouzské federaci ledních sportů (FFSG) a na stížnost Gusmeroliové, bronzové medailistky ze světového šampionátu v roce 1997, upozornil. „Žádal jsem o interní vyšetřování, které by ověřilo výroky krasobruslařky,“ vysvětlil. Později byl předvolán k výpovědi inspektorkou, více už o případu neslyšel. Na podnět inspekce nakonec prezident FFSG ve spolupráci s ministerstvem sportu Beyerovi dočasně pozastavil činnost. „Jen aby přešla bouřka,“ podotýká k tomu Lucine.

Když po několika letech začal Beyer opět úřadovat, Lucine se ozval. Jeho nadřízení mu ale vzkázali, aby se staral o sobe – žádná žaloba proti trenérovi totiž podána nebyla. Prezidentem FFSG byl Didier Gailhaguet, jehož vyzvala v úterý k demisi ministryně sportu. Funkcionář to ale zatím odmítá. Gailhaguet prý miluje, když se o něm mluví, ať už v dobrém, nebo ve zlém. „Myslím, že udělá všechno pro to, aby neodstoupil,“ tipuje Lucine.

Na internetu už Francouzi podepisují petici žádající Gailhaguetovu demisi. V době psaní tohoto textu měla na serveru Change.org více než pět tisíc podpisů.

Sarah Abitbolová, jejíž výpověď z minulého týdne celou aféru odstartovala, je podle svých slov ráda, že se o sexuálním zneužívání ve sportu konečně začalo mluvit. „Je to velký problém, který je rozšířený mezi všemi sporty, nejen v krasobruslení. O něm se mluví, protože já jsem se mu jako oběť věnovala. Když se mnou dnes mluví další oběti, jsou z různých prostředí, například školství, sportu… Nemohla jsem už dále mlčet, protože bych se cítila jako komplic. Až teď se začínají věci hýbat a budou přijata nějaká opatření na úrovni vlády. To je vítězství, jsem na něj hrdá,“ řekla Sarah Abitbolová deníku Le Parisien.

Reklama

Doporučované