Hlavní obsah

Budějovický Budvar pečuje o pivovarnictví v Česku. Se sládkem Alešem Dvořákem vytvořili unikátní pivomapu

Foto: budejovickybudvar.cz

O tom, že pivo není jen klasický ležák, ví své autor unikátní pivomapy, létající sládek Aleš Dvořák

Reklama

Pivo není jen klasický ležák. Existují desítky pivních stylů a stále vznikají nové. Kde je ochutnat v té nejvyšší kvalitě poradí nová mapa minipivovarů od létajícího sládka budějovického Budvaru Aleše Dvořáka.

Článek

Dávno pryč jsou doby, kdy pivo bylo jen ležák a cokoli jiného bylo špatně. A ještě že tak! S rozvojem minipivovarů i do pivního světa proniká inovace a rozmanitost, díky kterým je pivovarnictví stále přitažlivé i pro mladé lidi.

Jak že to s tím pivem tedy je?

Piva lze jednoduše rozdělit podle druhů kvašení. V Česku se nejčastěji setkáváme se spodně kvašenými pivy, mezi které se řadí i klasický český ležák. S rostoucí oblibou minipivovarů si stále častěji můžeme vychutnat i svrchně kvašená piva. Jsou obvykle chuťově výraznější a rozmanitější. Mají také většinou menší říz a nižší schopnost vytvářet bohatou pěnu. Jako klasické zástupce můžeme vyjmenovat třeba ALE, Stout nebo pšeničné pivo.

Existují ale i spontánně kvašená piva. Někteří tato piva nazývají šampaňským mezi pivy. Chuť těchto piv bývá většinou kyselá a ovocná. Pro pivaře zvyklého na klasické ležáky tak může být chuť Lambicu, Geuze nebo Krieku velmi neobvyklá. To ale neznamená, že to není pivo nebo že to není dobré.‍ A o tom je právě pivní rozmanitost.

Svrchně kvašená piva hezky zblízka

  • ALE

Obzvláště v Anglii a Belgii jsou velmi oblíbená svrchně kvašená piva. Obecně se označují jako ALE. Tato piva jsou často silně chmelenás výraznou hořkostí i vůní, kterou udává použitá odrůda chmele. Základní skupiny piv typu ALE souvisí s místem jejich tradičního rozšíření. Například APA neboli American Pale Ale, EPA – English Pale Ale, Belgian Ale. U Indian Pale Ale (IPA) to však zcela neplatí. Chuť je dána použitými surovinami a místními zvyklostmi.

  • STOUT

Dalším druhem svrchně kvašených piv je Stout. Tmavé, výrazné pivo, jehož aroma někdy připomíná kávu. Nejvíce fanoušků má ve Velké Británii a v Irsku.

  • PŠENIČNÉ PIVO

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na pšeničné pivo (Weizen nebo Weisse). Oproti anglosaským a belgickým pivům typu ALE je to svěží pivo, jasně žluté barvy a obsahuje minimálně 50 procent pšeničného sladu, odtud si získalo svůj název. Aroma připomíná citrusy, banány a někdy i hřebíček či vanilku. Je ideálním pivem na léto, protože je velmi osvěžující. Někdy jsou tato piva označována jako německý ALE a do jejich rodiny patří i kyselý Berliner Weisse a lehce osolený Gose, jehož domov je v Lipsku.

Foto: budejovickybudvar.cz

Milovníci piva s oblibou říkají, že teprve s pivem je žízeň krásná

Budějovický Budvar pečuje o tradici pivovarnictví s láskou sobě vlastní

Budějovický Budvar spolupracuje s minipivovary již mnoho let. Létající sládek Aleš Dvořák je toho nedílnou součástí už od samého začátku. O své práci říká, že je nejlepší na světě: „Cestuji, tedy přeneseně létám po minipivovarech a ochutnávám různá piva. Zajímám se o postupy vaření a objevuji novinky, které se kolem piva dějí. Se sládky z minipivovarů pak samozřejmě občas i společně vaříme. Jsem takový propagátor piva a pivovarů. Buduji dobré vztahy.“

Aleš Dvořák má tak nejen českou, ale i zahraniční scénu zmapovanou jako nikdo jiný. Navíc je sám domovařičem, letitým pivovarníkem, degustátorem na světových pivních soutěžích a obecně nadšencem do piva všech stylů. I tak ale stále mluví o pivu s láskou a neuvěřitelnou pokorou.

Jako Budějovický Budvar jsme národní pivovar a je naším posláním pečovat o tradici českého pivovarnictví. A také ho posouvat kupředu, objevovat nové cesty. A jsou to právě minipivovary, kdo udává trendy. A my bychom chtěli být u toho.
Sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák
Foto: budejovickybudvar.cz

Budějovický Budvar pečuje o tradici pivovarnictví s láskou sobě vlastní

Alešova unikátní pivomapa

Když vznikla v Budvaru myšlenka rozšířit spolupráci zase o něco dál a dát spotřebitelům dobré tipy na super české pivovary, Aleš Dvořák byl jasná volba. A tak vznikla mapa minipivovarů. Těch, které Aleš osobně navštívil a které může s čistým svědomím doporučit. Zastavte se i vy na svých cestách v některém z doporučovaných českých minipivovarů a objevte rozmanitost dnešního pivovarského světa.

Pivo totiž už dávno není jenom ležák!

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své pivní znalosti:

1. Tipnete si, o kolik let se pivo vařilo dříve, než se pekl chleba z obilí?
Foto: budejovickybudvar.cz
2. Víte, k čemu je v pivu chmel?
Foto: budejovickybudvar.cz
3. Pro jaký typ kvašení potřebují kvasinky teplotu kolem 10 °C? Napovíme, že v pivu tento typ kvasinek nezanechává tolik ovocných či jiných chutí.
Foto: budejovickybudvar.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované