Hlavní obsah

Dovolená na ostrově: Kde si v Evropě vychutnat jedinečnou ostrovní atmosféru?

Foto: blue-style.cz

Mallorca: Ostrov stvořený k odpočinku

Reklama

Ponořte se do azurového moře, vydejte se do horských vesniček, ochutnejte ostrovní víno a svedeni španělským šarmem protančete celou noc ve stylových nočních klubech. Potřebujete další důvody, proč se zamilovat do Mallorcy?

Článek

Mallorca je splněným snem pro všechny milovníky zajímavé historie a fantastické přírody. Každý den je tu možné plnými doušky nasávat pověstný pulzující španělský temperament. Největší ze španělských i Baleárských ostrovů je vyhledávanou destinací. Panuje zde příjemné klima s pestrou nabídkou vyžití pro malé i velké v podobě krásných pláží, vodních sportů, cyklistiky, turistiky či golfu.

Mallorca je ideální destinací nejen pro milovníky krásných pláží s azurovým mořem, ale i pro sportovce nebo ty, kdo rádi podnikají pěší túry. Další výhodou je její blízkost. Na tento krásný ostrov se totiž dostanete přímým letem z Prahy už za 2,5 hodiny.
Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style

Ostrov stvořený k odpočinku

Věděli jste, že právě Mallorca je jednou z destinací, které pomáhaly zformovat současnou podobu plážového turismu? Není divu, nacházejí se zde jedny z nejkrásnějších pláží Evropy. Proto když se vydáte na pláže, ať už to bude Playa de Muro, Sa Coma, Calo des Muro, Cala Llombards, Platja Formentor, nebo Es Trenc, vaše srdce zaplesá. Čeká zde na vás neuvěřitelně jemný písek, romantické skalnaté zátoky a na své si přijdou i milovníci plážového servisu na vysoké úrovni, vyznavači naturistického stylu či ti, kdo touží po místech nepolíbených civilizací.

Foto: blue-style.cz

Na Mallorce najdete jedny z nejkrásnějších pláží Evropy (na fotografii Playa de Muro)

Pastva pro oči

Atmosféru tohoto okouzlujícího ostrova vytvářejí kromě pláží a průzračného moře i tradice, místní města a malebné vesničky, kde se doslova zastavil čas. Hlavním městem a perlou ostrova je Palma de Mallorca, která se rozprostírá na pobřeží zálivu Bahia de Palma. Dominantou města i poutním místem je gotická katedrála Panny Marie, známá jako katedrála La Seu, na kterou je údajně nejhezčí pohled z nedalekého přístavu. Vaší pozornosti by neměl uniknout ani královský palác Almudaina, gotický hrad Bellver či náměstí Plaza Mayor, kde se můžete osvěžit nezaměnitelnou chutí i vůní místního vína.

Tip: Malé návštěvníky jistě potěší možnost vyrazit na velké dobrodružství. Přímo z Palma de Mallorca lze historickým vláčkem dojet do městečka Sóller. Trasa vede pohořím Sierra de Tramuntana a atraktivitu zvyšují průjezdy několika tunely.

Foto: blue-style.cz

Dominantou hlavního města Mallorcy je gotická katedrála Panny Marie, známá jako katedrála La Seu

Dejte sbohem městu

Valldemossa, Deià… Přestože by tahle šarmantní jména perfektně pasovala na luxusní značky španělských vín, jde o malebné mallorské vesničky, které se ukrývají v pohoří Sierra de Tramuntana. To si svou krásou vydobylo i místo na seznamu UNESCO. A není divu. Například v městečku Valldemossa vás okouzlí pohled na kamenné domky s květinami a chuťové pohárky zaplavíte nečekanou chutí tradičního mandlového koláče. Ve vesničce Deià, která je považována za nejkrásnější na ostrově (a zároveň se jedná o nejvýše položenou osídlenou oblast v Sierra de Tramuntana), vás místní s největší pravděpodobností pohostí čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů.

Foto: blue-style.cz

Městečko Valldemossa vás okouzlí kamennými domky s květinami a chuťové pohárky potěšíte nečekanou chutí tradičního mandlového koláče

Ke každé vysněné dovolené bezesporu patří i perfektní ubytování. Kde se na Mallorce ubytovat, nám prozradila Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

+3

Tajné tipy od CK Blue Style

Palma de Mallorca, městečko Sollér či ochutnávka místní gastronomie je v hledáčku snad každého průvodce. Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style, nám však prozradila tři místa, která nelze popsat jinak než jako dechberoucí.

1. Dračí jeskyně

Na návštěvu jednoho z největších podzemních jezer světa se budete muset vydat hluboko do nitra země. Majestátnost krápníkových struktur a kouzlo podzemního jezera znásobí muzikanti plující na loďkách za doprovodu světelné show. K východu z podzemí se dostanete buď po mostě, nebo na jedné z loděk, která vás přes jezero převeze.

2. Mys Cap Formentor

Mezi oblíbené cíle turistů, a to zejména těch cyklistických, patří nejsevernější bod celého ostrova – mys Formentor. Díky zdejšímu majestátně vzhlížejícímu majáku mnozí tvrdí, že se jedná o nejfotogeničtější místo Mallorcy.

3. Manacor

Východní část ostrova láká nejen pro svou pestrou historii, ale i na mallorský unikát - místní výrobu umělých perel majorica, které zde mají nezastupitelnou tradici. „Z města Manacor pochází slavný tenista Rafael Nadal. Před pár lety zde otevřel tenisovou akademii, kam si můžete přijít zahrát i vy,“ doplňuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

+1

Šťavnatá chuť španělské čerstvosti

Přestože v mallorské kuchyni můžete objevit vliv mnoha národů, základem jsou vždy lokální a čerstvé suroviny. Co také očekávat od ostrova, jehož půda je tak úrodná, že co jinde složitě pěstují, roste na Mallorce divoce. Zdejší kuchyně se neobejde bez ovoce a zeleniny, jako jsou granátová jablka, olivy či vinná réva, bez jehněčího masa, ryb a plodů moře.

Tipy na nové chutě

  • Caldereta de llagosta

Polévka z langust a mušlí podávaná s tenkými plátky chleba, která patří mezi oblíbené tzv. eintopfy (jídla z jednoho hrnce).

  • Sobrasada de Mallorca de Porc Negre

Oblíbenou slanou pochutinou je zvláštní druh klobásy z černých vepřů. Pochoutka je okořeněna mletou paprikou a dá se rozetřít třeba na chléb.

  • Paella

Přestože tento pokrm pochází z Valencie, své kořeny má i na Mallorce. Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu či pilafu.

  • Slaný koláč tortilla de patatas

Základní surovinou tohoto tradičního koláče jsou brambory, vejce a cibule, které bývají dle chuti doplňovány houbami, špenátem nebo čerstvým rybím masem.

  • Ensaimada

Sladké pečivo ve tvaru šneka je na Mallorce považováno za národní pečivo. Základem je kynuté těsto poprášené moučkovým cukrem.

  • Sangria

Je známý španělský osvěžující nápoj. Obvykle se vyrábí z červeného vína, ovocné drti, sladidla a malého množství alkoholu, jako je brandy.

  • Bylinný likér hierbas

Oblíbený likér, jehož základ tvoří obvykle rozmarýn, heřmánek, máta, fenykl a majoránka.

+1

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované