Hlavní obsah

Dvouciferné zhodnocení i poražení inflace. To může přinést investice do průmyslových nemovitostí

Foto: jetinvestment.cz

Na rozdíl od akcií nebo dluhopisů doručily nemovitostní fondy v loňském roce svým investorům dobré výnosy (foto: Areál z portfolia JIL, firma AL-KO v německém Großkötzu)

Reklama

aktualizováno •

Přestože byl loňský rok poznamenán vysokou inflací, má svého vítěze. Jsou jím nemovitostní fondy kvalifikovaných investorů, které dokázaly doručit dvouciferné zhodnocení.

Článek

Nejlépe z nich si vedl specialista na průmyslové nemovitosti – fond Jet Industrial Lease s 18% zhodnocením.

Na rozdíl od akcií nebo dluhopisů doručily nemovitostní fondy v loňském roce svým investorům dobré výnosy. Některé z nich dokonce nad hladinou inflace. Na výsledcích nemovitostních fondů se podílelo hned několik faktorů. „Provozní výnosy se zvýšily díky růstu tržeb z nájmů navýšených o inflaci. Fondům také díky snižování rozdílu mezi úrokovými sazbami eura a české koruny rostly příjmy z měnového zajištění. A nakonec ovlivnilo výnosy také přecenění tržní hodnoty nemovitostí,“ vysvětluje Pavel Drabina, který stojí v čele otevřeného fondu Jet Industrial Lease (JIL) s nejvyšším loňským zhodnocením.

Anketa

Slyšeli jste už o možnosti investování do průmyslových nemovitostí?
ANO, považuji to za stabilní investici s minimálním rizikem.
16,3 %
ANO, ale pouze okrajově. Rád/a se dozvím více.
11,6 %
NE, o této možnosti slyším poprvé.
72,1 %
Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Kde někdo vidí průmysl, jiný vidí investiční příležitost

Jet Industrial Lease investuje do průmyslových a logistických nemovitostí. Jako jediný v Česku se navíc primárně soustředí na akviziční model sale & leaseback. „Podnikatelům nabízíme odkup a zpětný pronájem nemovitostí. Do fondu tak umíme získat projekty, které nejsou běžně na prodej, a s nimi pak i spolehlivé a dlouhodobé nájemce, což ve výsledku přináší investorům stabilní výnosy,“ upřesňuje Pavel Drabina.

Fond Jet Industrial Lease

  • Zhodnocení 20,21 % p. a. za poslední fiskální rok (1. 7. 2021 – 30. 6. 2022).
  • Zhodnocení 30,06 % k 31. 3. 2023.
  • AUM (objem aktiv ve správě) 3 miliardy korun.
  • 9 projektů v Česku, Německu a Polsku.
  • Aktiva fondu by do pěti let měla vyrůst na hodnotu 15 miliard korun.
  • Geografické zaměření na střední Evropu.
Za nejatraktivnější investiční destinaci považujeme zejména Polsko s jeho velkým, stále nesaturovaným trhem, a hlavně snadností povolovacího a stavebního procesu. Co v Česku trvá roky, tam jde během měsíců.
Pavel Drabina
  • Oborové zaměření: průmyslové nemovitosti v high-tech sektoru, automotive, energetice, energetickém strojírenství nebo biotechnologiích ideálně v objektech, ve kterých mimo výrobu probíhá i R&D
  • Jet Industrial Lease je otevřený fond pro kvalifikované investory (investice od 1 milionu korun) patřící do skupiny fondů brněnské investiční společnosti Jet Investment finančníka Igora Faita.
Foto: jetinvestment.cz

Jet Industrial Lease je otevřený fond pro kvalifikované investory (investice od 1 milionu korun), foto: Areál z portfolia JIL v polském Miedzyrzeczi

Deglobalizace mění nemovitostní trh

Do karet modelu sale & leaseback hraje i deglobalizační trend. Výroba se totiž vrací zpět na evropskou půdu (tzv. „onshoring“). Podniky chtějí růst a potřebují k tomu nejen kapitál pro své fungování, ale nepřejí jim ani vysoké úrokové sazby. Odprodej průmyslové nemovitosti specialistům z fondu a jeho zpětný pronájem představuje pro podnikatele způsob, jak zlikvidnit aktiva uložená v nemovitém majetku a využít je pro podporu vlastního core byznysu.

Pro investory do průmyslových realit ve střední Evropě, kde je koncentrováno na 40 % výroby evropského průmyslu, otevírá tento typ investice příležitost, jak se podílet na růstu hodnoty průmyslových nemovitostí a průmyslu při přiměřené míře rizika. Jak ale upozorňuje Pavel Drabina: „Investice do nemovitostí jsou střednědobými investicemi. Předpokládají tedy investora, který je trpělivý a ochotný počkat si na výnosy alespoň pět let.“

Foto: jetinvestment.cz

Odprodej průmyslové nemovitosti specialistům z fondu a jeho zpětný pronájem představuje pro podnikatele způsob, jak zlikvidnit aktiva uložená v nemovitém majetku a využít je pro podporu vlastního core byznysu (foto: Areál z portfolia JIL v polském Vřesně)

Solidní základ pro solidní výnosy

V minulém fiskálním roce si fond Jet Industrial Lease připsal zhodnocení 20,21 % p. a. Jeho celková výnosnost k 31. 3. 2023 dosáhla 30,06 % od první akvizice v červenci roku 2021. Třímiliardové portfolio spravuje zkušený tým real estate expertů, který se opírá o zkušenosti mateřské společnosti Jet Investment. Ta se nákupy průmyslových společností zabývá už 25 let patří mezi nejúspěšnější private equity investory v regionu.

Nemovitostem rozumíme z obou stran – jako investoři i jako jejich uživatelé. Důkladnou analýzou podniku, jeho nemovitostí a bonity nájemníka minimalizujeme riziko investice hned z počátku. Kompetentní správou a rozvojem budov pak udržujeme vysokou kvalitu pro nájemce a zvyšujeme hodnotu nemovitostí v portfoliu.
Pavel Drabina

Stávající projekty ve správě fondu mají zajištěné stabilní financování s konzervativní mírou zadlužení k účelnému využití finanční páky. Další výnosy pak generuje zajištění měnového i úrokového rizika. „Výnosy ale vznikají hlavně správou portfolia. V Jet Industrial Lease s projekty po akvizici aktivně pracujeme. V případě potřeby nájemců pro ně dále developujeme či měníme využití stávajících objektů pro zvýšení jejich atraktivity a výnosu,“ říká Pavel Drabina s tím, že Jet Industrial Lease tak umožňuje investorům participovat na výnosech stejným způsobem, jakým v nemovitostech vydělávají velcí hráči.

Tip: Do nemovitostního fondu Jet Industrial Lease, který je určen pro kvalifikované investory (minimální výše investice od 1 milionu korun), lze investovat kdykoliv.

Foto: jetinvestment.cz

Jet Industrial Lease tak umožňuje investorům participovat na výnosech stejným způsobem, jakým v nemovitostech vydělávají velcí hráči (foto: Areál z portfolia JIL, firma AL-KO v německém Großkötzu)

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované