Hlavní obsah

Klimatizace už není jen luxus rodinných domů. Je zcela běžné mít ji i v malém bytě či paneláku

Foto: 81klima

Klimatizace je standard, ne luxus

Reklama

Máte doma malé dítě nebo chlupatého mazlíčka? Snášíte špatně vysoké teploty nebo jen často pracujete z domova? Možná si už užíváte důchodu. Jak se připravujete na tropické dny, kterých má být letos opět o něco více?

Článek

Lidé v panelových i rodinných domech a činžácích se shodují v tom, že mít doma klimatizaci, je nutnost. Zvláště v posledních několika letech, kdy počet tropických dní neustále narůstá. Ten, kdo už někdy spal nebo se snažil přežít horké letní dny v rozpáleném paneláku, ví, že je to někdy výkon hodný olympijské medaile. Někteří volí časté sprchování vlažnou vodou, druzí dávají do oken mokré ručníky nebo se osvěžují ledovými drinky. Otázkou ovšem je: Je to opravdu dlouhodobéefektivní řešení?

Výrazně se zvýšila poptávka u rodičů s malými dětmi, domácími mazlíčky nebo seniory, kteří se s vysokými teplotami vyrovnávají vůbec nejhůře.
Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 klima a. s.

Anketa

Jak to vidíte: Klimatizace – luxus, nebo nutný standard?
Jednoznačně nutnost! Jakmile se teploty přehoupnou přes třicítku, vyhledávám klimatizované místnosti.
61,6 %
Když jsem byl/a mladší, vnímal/a jsem vedra jinak a bez klimatizace bych se snáze obešel/obešla. Dnes už volím jednoznačně komfort, tedy klimatizaci.
16,5 %
Nad klimatizací neuvažuji. Raději sázím na babské rady – studená vana pětkrát denně a mokré ručníky do oken.
21,9 %
Celkem hlasovalo 636 čtenářů.
Foto: 81klima

Klimatizace do paneláku? Samozřejmě!

Klimatizace versus panelákový byt

Už jste někdy zkoušeli v létě vyvětrat panelákový byt? Těm šťastnějším může snad krátkodobě pomoci otevřít dveře na chodbu a doufat, že k němu nezavítá nechtěný host. V nižších patrech bývá problém s horkým vzduchem z ulice a nejhorší situace je tradičně v nejvyšších patrech či bytech přímo pod střechou, kde kumulace tepla umí doslova pěkně zatopit.

Instalace klimatizací v panelákových bytech jsou trendem tohoto roku. Začínají dokonce dotahovat rodinné domy. Lidé totiž pomalu přicházejí na fakt, že klimatizace není nic složitého ani cenově náročného. Za zvýšení poptávek může i trend z posledních let – práce z domova. Ve vysokých teplotách totiž klesá pracovní výkonnost a lidé se pak dostávají zbytečně do stresu.

Klimatizace je standard, ne luxus!

Složitá je také situace u bytů orientovaných na jih či západ. Zde totiž velice často nepomáhá ani zatemnění žaluziemi, ani naplno zapnuté větráky. Jistou výhodu mívají staré domy s výhledem do vnitrobloků. Pokud ovšem venkovní teploty vystoupají nad 35 °C, větrají i zde obyvatelé těchto bytů horký vzduch. Tuto typickou situaci potvrzuje i Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 klima a. s.: „Máme klienty, pro které je kvůli dispozicím a orientaci bytu klimatizace jediným řešením – jižní a západní byty ve vyšších patrech po dvou třech dnech tropů zkrátka nevyvětráte.“

Jaké jsou hlavní výhody domácí klimatizace?

  • Klimatizace je mnohem účinnější než jiná chladicí zařízení (například klasický větrák).
  • Místnost si můžete velice jednoduše a rychle ochladit na požadovanou teplotu, která vám je komfortní (nejlépe se člověk cítí při okolních teplotách v rozmezí přibližně 21 až 24 °C).
  • Klimatizaci nevyužijete pouze v horkém létě. Její benefity můžete využívat v průběhu celého roku. V zimě ji můžete používat například k vytápění jednotlivých místností a je také dobrým pomocníkem k vysoušení těch částí bytu, kde se v zimě může kumulovat vlhkost a s tím často spojený výskyt plísní.
  • Klimatizace funguje podobně jako čistička vzduchu, což ocení například alergici. Proč nemít čistší a svěžejší vzduch bez prachu a jiných škodlivých nečistot?
  • Vybírat můžete z různých tvarů, velikostí i designu.
Foto: 81klima

Lidé v panelových i rodinných domech a činžácích se shodují v tom, že mít doma klimatizaci, je nutnost

Klimatizace do paneláku? Samozřejmě!

Klimatizace se dnes dá instalovat do všech typů domácností, a to i do bytu v paneláku nebo jiném bytovém domě. Martin Mrajca ze společnosti 81 klima a. s. se velice často setkává s dotazem ze strany zájemců o klimatizační jednotku, jestli není instalace náročná a zdali nejsou nutné složité stavební úpravy. K tomu vysvětluje: Instalace klimatizační jednotky je velmi jednoduchá a zkušený tým profesionálů odchází od klienta včetně úklidu standardně do několika hodin. Důležité je, že pro instalaci klimatizace nepotřebujete stavební povolení, jak si spousta lidí stále mylně myslí.“

Nejjednodušším řešením je umístit klimatizaci na balkon, kde je z ulice prakticky neviditelná a zároveň je dobře přístupná. Instalace je možná také na fasádu domu, kde je ovšem nutné využití vysokozdvižné plošiny. Stále více lidí v posledních několika letech volí možnost postavit venkovní klimatizační jednotku na střechu domu, přičemž vnitřní jednotka je připojena přes stoupačky.

Tip: Zajímavou alternativou pro umístění klimatizace, se kterou se specialisté na klimatizace ze společnosti 81klima a. s. také často setkávají, je připevnit jednotku na zábradlí.

Foto: 81klima

Klimatizace se dnes dá instalovat do všech typů domácností, a to i do bytu v paneláku nebo jiném bytovém domě

Co vám o klimatizacích jen tak někdo neřekne?

O klimatizacích už toho bylo řečeno mnoho. Některým mýtům se dnes už zasmějeme, některé je třeba si dovysvětlit. Ve spolupráci s odborníky na klimatizace ze společnosti 81klima a. s. jsme vybrali tři nejčastější omyly, se kterými se v praxi nejvíce setkávají.

Je klimatizace skutečně zdraví škodlivá?Další z velkých omylů. Zapnutím klimatizace rozhodně nebudete nemocní. Chyba totiž není v klimatizaci, ale v nesprávném užívání. Například pokud venku panují tropické teploty kolem 35 °C, klimatizace by měla být nastavena na 28 až 30 °C (tedy o 7 až 10 °C nižší hodnotu oproti venkovní teplotě).
Zapnu klimatizaci a nic jiného neuslyším.Díky venkovní klimatizační jednotce je klimatizace celkově velmi tichá. Slyšitelné je pouze velmi lehké foukání, které je ovšem méně hlasité, než když zapnete klasický stolní ventilátor.
Investice do klimatizace se mi nevyplatí. Nebo ano?Klimatizace v bytech, pokud si odmyslíte zvýšení životního komfortu, je investicí do budoucna. Cena klimatizačních jednotek totiž rok od roku narůstá. Důvodem je skutečnost, že stoupá i celosvětová poptávka po nich.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované