Hlavní obsah

Milionový nápad. Český crowdfundingový startup mění způsob, jakým se investuje do nemovitostí

Foto: roier.cz

Za crowdfundingovou platformou ROIER stojí velmi silný tým zkušených lidí z oboru

Reklama

Bydlení a nemovitost jsou zkrátka jistota. Své o tom vědí bývalí vrcholoví manažeři David Bystrzycki a Jan Běhounek, kteří společně před třemi lety založili investiční startup ROIER.

Článek

O co přesně jde? ROIER je platforma, která individuálním investorům umožňuje investovat do realitních či podnikatelských projektů zajištěných nemovitostí nebo do úvěrů existujícím bytovým družstvům.

Demokratizace investování a pravidelná měsíční renta

ROIER demokratizuje investování a otevírá široké veřejnosti dveře ke kvalitním investičním příležitostem. Díky online platformě může prakticky každý začít investovat a zabezpečit si pasivní příjem. ROIER staví na zajištění nemovitostmi, což výrazně zvyšuje bezpečnost investic. Investice mají průměrnou délku dva roky a jejich zhodnocení dosahuje přes 10 % p. a. Investoři hned následující měsíc po zainvestování získávají pravidelnou měsíční rentu vyplácenou na svůj bankovní účet.

David Bystrzycki, zakladatel platformy ROIER, má na svém kontě řadu úspěšných projektů. Je spoluzakladatelem a dlouholetým investorem do mnoha úspěšných fintechových startupů, jako jsou Zonky, Mutumutu nebo Advanto. Před třemi lety založil se svým partnerem Honzou Běhounkem právě ROIER.Při práci na inovacích v rámci PPF jsem našel velké zalíbení ve fintechových projektech, které kombinují finance a technologie. Líbilo se mi postavit věci od začátku do konce a vidět, jak fungují, jak se začínají používat, jak se rozjíždějí. Lákalo mě vyzkoušet si to i na vlastní triko. Nápad na ROIER přišel až po čase a propojil moje dvě vášně: inovace a investice.“

Foto: roier.cz

Jan Běhounek (vlevo) a David Bystrzycki, zakladatelé startupu ROIER

David Bystrzycki chce se startupem ROIER otevřít trh pro běžné investory a dát jim možnost investovat i s minimálním vstupním kapitálem. Rádi by přivedli k investování i mladší lidi. „Minimální investice je u některých portfolií 1 000 korun, většinou 5 000 korun. Průměrně ale naši investoři investují cca 140 000 korun při jedné investici. Je to proto, že očekávají rentu. A aby její výše dávala smysl, je dobré investovat o něco větší částky,“ vysvětluje David Bystrzycki.

Přestože se žádná investice neobejde bez rizika, je nutné zdůraznit, že žádný z projektů financovaných startupem ROIER se za dobu svého fungování nedostal do problémů se splácením.

Crowdfunding jako zajímavý způsob investice

Crowdfunding by se do češtiny dal velmi jednoduše přeložit jako způsob skupinového či davového investování. V praxi funguje tak, že skupina lidí v roli investorů přispívá částkou dle svého uvážení na společný projekt, čímž ho pomáhá financovat.

Současné možnosti, které zprostředkovává například platforma ROIER, přinášejí alternativní formy investování, které nabízejí investorům větší výnos a podnikatelům širší přístup k financování. ROIER je doplňkem k bankovním či jiným tradičním formám financování.

Proč ještě stojí platforma ROIER za zvážení investorů?

Každý úvěr, na kterém se prostřednictvím této platformy můžete spolupodílet, je zajištěný nemovitostí. Na rozdíl od konkurence se v případě platformy ROIER jedná už o existující nemovitosti, například bytová družstva s reálnými nájemníky. ROIER nenabízí žádné investice do developerských projektů, které často v době shánění kapitálu existují pouze na papíře. Tím se riziko pro investory také výrazně snižuje.

Řízení rizika v platformě ROIER

Řízení rizika je klíčovým prvkem bezpečného investování. ROIER provádí důkladné prověřování (tzv. due diligence) projektů. K ochraně investorů slouží i notářský zápis investic a zajištění v maximální výši 70 procent Loan-to-Value (LTV).

Výhodou naší investiční platformy ROIER je zajištění, maximálně 70procentní LTV a pravidelná renta. Úroky vyplácíme pravidelně měsíčně. Máme od projektů navíc polštář ve formě tří splátek úroků jako kolaterál. Pokud by byly problémy, vyřešíme je pravděpodobně dříve, než to investor vůbec zaregistruje.
David Bystrzycki, spoluzakladatel online české crowdfundingové platformy ROIER
Foto: roier.cz

David Bystrzycki, zakladatel platformy ROIER, má na svém kontě řadu úspěšných projektů

Sečteno a podtrženo: Čtyři hlavní benefity platformy ROIER

  1. Investice do půjček, které jsou vždy zajištěny nemovitostí.
  2. Zajímavý úrok, který při participaci na úvěrech vzniká.
  3. Jako investor dostáváte své výnosy každý měsíc v podobě renty.
  4. Hodnota investice nekoreluje s akciovým trhem, takže neklesá ani neroste se sentimentem na akciích.

Co výraz ROIER vlastně znamená?‍

Jádro toho slova pochází z anglického výrazu ROI, který znamená Return On Investment (návratnost investice). Jak doplňuje s úsměvem David Bystrzycki: „ROIER neboli ROI-er je tedy nástroj, který tu ROI tvoří. Prostě taková mašinka na návratnost.“

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované