Hlavní obsah

Na státní dotace dosáhne více českých domácností. Co třeba solární ohřev vody už za jednu korunu?

Foto: shutterstock.com

Solární ohřev vody můžete díky dotaci pořídit již za jednu korunu

Reklama

Ohřev vody patří v Česku mezi největší žrouty energie. Na druhou stranu to, co bylo dříve privilegiem, si dnes může dopřát široké spektrum českých domácností. Také byste chtěli ročně ušetřit tisíce korun?

Článek

Od 17. ledna 2024 je to pro české domácnosti konečně realita.

Dotační program Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) je zaměřen na poskytování státních dotací pro úsporná opatření v rodinných a bytových domech. Jeho cílem je podpora nízkopříjmových domácností, jako jsou senioři, rodiny pobírající přídavky na dítě či jiné skupiny obyvatel, které také splňují podmínky pro získání energetického polštáře Díky novým podmínkám platným od 17. ledna 2024 dosáhne na státní dotace více českých domácností. Lidé si mohou pořídit například vlastní designové solární panely za symbolickou jednu korunu a ohřívat si tak vodu za minimální náklady,“ prozrazuje Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 klima a.s.

Pro získání státní dotace až do výše 90 000 korun je nutné splňovat podmínky vyplývající z programu Nová zelená úsporám Light, který je určen pro nízkopříjmové domácnosti. Především je nutné být vlastníkem či spoluvlastníkem rodinného domu nebo trvale obývané rekreační stavby a zároveň splňovat alespoň jednu z následujících podmínek*:

  • Všichni členové domácnosti jsou příjemci starobního důchodu.
  • Všichni členové domácnosti jsou příjemci invalidního důchodu 3. stupně.
  • Domácnost pobírala v období od 12. 9. 2022 příspěvek na bydlení.
  • (NOVĚ od 17. ledna 2024) Domácnost čerpala v období od 12. 9. 2022 přídavky na děti. Těch je momentálně podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí v Česku zhruba 156 000.

*Pokud nespadáte ani do jedné z těchto kategorií nízkopříjmových domácností, můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám a žádat tak o příspěvek ve výši 45 000 korun.

Foto: shutterstock.com

Zájemcům o vlastní solární systém nabízí společnost 81 klima možnost ohřívat užitkovou vodu pomocí designových solárních panelů se střídačem (solárním regulátorem) s účinností až 99 procent

Kvalitnější instalace s maximálním efektem a úsporou

Pokud přemýšlíte nad pořízením solárního ohřevu vody, a ještě nemáte podanou žádost, vztahují se na vás nové podmínky. „Podmínky NZÚ Light se mění především proto, aby byly realizovány kvalitnější instalace s maximálním efektem a úsporou pro zákazníka,“ vysvětlují zkušení specialisté ze společnosti 81 klima. Díky státní dotaci z programu NZÚ Light je možné získat finanční příspěvek ve výši až 90 000 korun, přičemž dle nových podmínek by měl být nainstalován i nový bojler. Novinkou je také další zajímavá podmínka – řešení pro solární ohřev vody musí být vždy vybaveno i povinnou ochranou proti opaření.

Žadatelé budou moci čerpat 90 000 korun na instalaci systému na solární ohřev vody s bojlerem. Solární panely budou muset být velké minimálně 2,5 metru čtverečních a jejich výkon bude muset mít alespoň 2 kWp.
Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 klima a.s.

Tip: Zákazníkům a zájemcům o vlastní solární systém nyní společnost 81 klima nabízí jedinečnou možnost ohřívat užitkovou vodu pomocí designových solárních panelů se střídačem (solárním regulátorem) s účinností až 99 procent.

Foto: 81klima / zpracování: Seznam Brand Studio
Více

Solární ohřev vody za jednu korunu. Cena je včetně montáže. Uvedená cena jedné koruny je po odečtení dotace 90 000 korunFoto: 81klima / zpracování: Seznam Brand Studio

Komerční sdělení

Proč platit za něco, co je zdarma?

Už o roku 2022 se mluvilo ohledně počtu nainstalovaných solárních elektráren jako o rekordním. Rok 2023 jej však ještě překonal. „Správně navržený a nainstalovaný solární systém pro ohřev vody totiž dokáže uspořit zhruba pět tisíc korun ročně,“ uvádí Martin Mrajca ze společnosti 81 klima. Je to totiž právě slunce, které poskytuje obrovské množství nevyčerpatelné energie. Tu lze velmi jednoduše a efektivně pomocí moderních technologií, jako je například právě solární ohřev vody, přeměnit jak na teplo, tak na elektřinu. Proč tedy platit za něco, co můžete mít jednoduše zdarma?

Mezi hlavní benefity solárního tepelného systému patří především:
Výrazná roční úsporaUšetřit můžete až 70 procent nákladů na ohřev teplé užitkové vody.
Nízké nároky na údržbuSolární systémy běží automaticky a od prvního spuštění bezobslužně. Stačí, když systém jednou za dva roky necháte zkontrolovat.
Zhodnocení nemovitostiSystém na solární ohřev vody šetří nejen peníze, ale dlouhodobě zhodnotí i vaši nemovitost.
Štědré státní dotaceDíky státní dotaci je nyní možné získat příspěvek ve výši až 90 000 korun.
Obnovitelný zdroj energiePřidanou hodnotou je také ekologický aspekt.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované