Hlavní obsah

Rekordní inflace a hospodářská krize na spadnutí. Do čeho investovat?

Foto: shutterstock.com

Úspory rychle mizí. Dokonce i těm, kterým se finančně doposud finančně dařilo. Co se s tím dá dělat?

Reklama

Období prosperity na čas skončilo. Po covidu přišla do Evropy válka, inflace je dvouciferná poprvé od daňové reformy před 30 lety. Vyhlídky do roku 2023 jsou nejisté. Můžeme s tím něco udělat?

Článek

Mnozí z nás pociťují výrazný pokles životní úrovně či mají problém pokrýt své běžné náklady. Úspory rychle mizí, a to i těm, kterým se finančně daří o poznání lépe. Co se s tím dá dělat? Pakliže jste klientem štědré banky, dostanete na spořicí účet 4–5% úrok. Jenže i tak jste stále v ohromné ztrátě. Vyplatí se vám tedy uložit finance jinam, kde se lépe zúročí. Ale kam?

Když je meziroční míra inflace 18 procent a vy máte od loňska na účtu 50 000 korun, má vašich 50 000 korun rázem reálnou hodnotu jen 41 000 korun. Chudnout v přímém přenosu není nikomu příjemné.

Foto: shutterstock.com

Je to skutečně jen aktuální zdražování a vysoká inflace, co by nás mělo donutit více se zamyslet nad svým rozpočtem? Vždy je možné udělat věci jinak nebo lépe!

Není všechno zlato, co se třpytí

Investovat do akcií a dluhopisů, když i největší světové indexy vykazují ztráty?

  • Od ledna do listopadu 2022 akcie S&P 500, sestávající z 500 největších podniků USA, spadly o více než 15 procent.
  • MSCI World indexující nejvýznamnější akciové trhy mimo USA, spadl o více než 25 procent.

Anketa

Začali jste již pociťovat pokles své životní úrovně?
Bohužel ANO
72,1 %
Nedokážu ještě zhodnotit
9,6 %
Naštěstí ještě NE
18,3 %
Celkem hlasovalo 1350 čtenářů.

Jste ochotni svěřit své finance do podílového fondu, za který stojí lidé, kteří se lépe vyznají, a to i v situaci, kdy 750 nejvýkonnějších fondů v České republice od podzimu 2021 do podzimu 2022 generovalo ztrátu přes 12 procent? Pokud chcete své finance uložit bokem na desítky let, pak se v této situaci nakupovat cenné papíry vyplatí a investice se pravděpodobně zhodnotí. Ale v horizontu příštího roku či několika příštích let nemáte žádnou záruku, že se situace zlepší, či naopak ještě zhorší.

Totéž se týká nákupu investičního zlata a kovů. Cena zlata od roku 2020 stále stoupá na nová historická maxima svých hodnot. To znamená, že ten, kdo je nakoupil před cca třemi až pěti lety, má v roce 2022 žně. Jenže cenu zlata určuje čistě jen nálada ostatních účastníků trhu, zlato se nijak nezhodnocuje. Samo o sobě nevyprodukuje další tok peněz. Růst ceny zlata je proto historicky stejně běžný jako její propad. A po dlouhém růstu je propad nevyhnutelný, jen nikdo přesně neví, kdy zlom přijde.

Co dělat v této těžké době?

Je lepší ze strachu neinvestovat vůbec a nechat své úspory na účtu, požírané vysokou inflací? Nebo raději začít utrácet za hmotné statky a věci, které vám už zůstanou?

Nezoufejte a držte se zlatých pravidel, které provedly krizí už mnohé před námi.

Foto: shutterstock.com

Budoucnost nezná nikdo, ale zajistit se může každý

Projděte krizí jako král. Stačí vědět, jak na to

V životě platí, že kdo nic neriskuje, nic nezíská. S penězi to kvůli inflaci funguje spíše takto: Kdo investuje, riskuje, kdo neinvestuje vůbec, má ztrátu zaručenou. Abyste riziko snížili, rozložte své investice do různorodých menších dílčích částí.

I kdybyste každý měsíc investovali 3 000 korun s čistým ročním výnosem 9 procent, tak se za dvacet let dostanete na částku bezmála 5 379 000 korun. Když si stejnou částku budete dávat do šuplíku, budete mít za třicet let jen 1 081 000 korun, tedy méně než pětinu. A to ještě odečtěte právě inflaci…

Investorské riziko snížíte na minimum správným rozložením svého investorského portfolia. Může zkusit třeba i něco nového, jako například crowdfundingové platformy. Společnost RONDA INVEST nabízí investice do developerských a podnikatelských úvěrů, které jsou zajištěné zástavním právem k nemovitostem. Výše výnosu pro investory je předem popsaná, roční výnosy jednotlivých projektů se pohybují kolem 8–9 procent. Noví investoři se mohou těšit i na bonus k první investici až tisíc korun a výnos tak reálně zvednout až k 15 procentům. Vše je možné i online, a to bez jakýchkoli vstupních nebo jiných poplatků. Za pět let své existence investoři české platformě svěřili už přes 1,575 miliardy korun a na výnosech získali přes 85,3 milionu korun.

„Protože je na nás spolehnutí a naše řízení rizik je velmi přísné, investorská základna nám roste. Je to i proto, že výše výnosu je předem popsaná, což zvlášť v této době investoři ocení. Konzervativně nízké LTV u našich projektů zaručuje, že i při nejhorších scénářích, kdy podnikatelé přestanou splácet a ceny nemovitostí klesnou, máme v zajištění bezpečnostní polštář,“ uvádí Lukáš Blažek ze společnosti RONDA INVEST. Investovat na jejich platformě lze přitom i menší částky, třeba už od 1 000 korun.

Foto: shutterstock.com

Investování je jednodušší a bezpečnější, než by se na první pohled mohlo zdát

Ať už se ohledně toho, jak naložit se svými financemi a úsporami, v otázce investování rozhodujete jakkoli, nepropadejte zoufalství. Místo abyste se trápili, hledejte nové nejlepší cesty a nezapomeňte, že každá krize jednou pomine. Kdo krizi využije i jako příležitost dělat věci jinak a lépe, vyjde z ní nakonec jako vítěz.

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti:

1. Pokud je meziroční míra inflace 18 procent a vy máte od loňska na účtu 50 000 korun, jaká je rázem reálná hodnota vašich úspor?
2. Kolik peněz získali investoři na výnosech za pět let existence české platformy RONDA INVEST?
3. Jaký druh investic nabízí společnost RONDA INVEST?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované