Hlavní obsah

Vítěze E.ON Energy Globe představí unikátní pražský Ekofestival v karlínských kasárnách – nejudržitelnější festival v Praze

Foto: eon.cz

Ekofestival, který společnost E.ON uspořádá 9. září 2023 v Praze, se bude konat v originálním prostoru Kasárny Karlín

Reklama

Klasický galavečer s představením vítězů, hudbou a moderátorem? To už tady bylo. Soutěž E.ON Energy Globe již 15 let hledá v Česku inovativní projekty v oblasti ekologie a udržitelnosti.

Článek

Organizátoři soutěže se každoročně snaží svůj program posouvat a vylepšovat. Pro letošní rok je hlavní novinkou Ekofestival, který E.ON uspořádá 9. září 2023 v Praze v prostoru Kasárny Karlín. Program, který odstartuje v sobotu už ve 14 hodin, totiž vyvrcholí vyhlášením letošních vítězů této ekologické soutěže.

„Dlouhodobě cítíme potřebu nejen představovat soutěžící a projekty, ale také vzdělávat veřejnost v oblasti ekologie a udržitelnosti. Právě forma ekofestivalu, kde se lidé dozvědí a vyzkouší si řadu zajímavých věcí a kde zároveň představíme výsledky soutěže, nám přijde jako ideální spojení,“ dodává Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON Česká republika. Záměrem je, aby si lidé odpoledne užili, pobavili se a zároveň se něco zajímavého a potřebného dozvěděli.

Na Ekofestival mohou lidé vyrazit s celou rodinou

Čekat na vás bude nabitý program. Kdo přijde, může se na místě potkat s inspirativními jedinci, poslechnout si zajímavé rozhovory vedené moderátory DVTV s osobnostmi, jako je třeba architekt Adam Gebrian, zakladatel Rekol Vítek Ježek nebo jaderná inženýrka Dana Drábová. Dále se můžete účastnit interaktivních workshopů, užít si food trucky s ukázkami udržitelné a bio stravy a odpolední a večerní koncert kapel, například We are Domi či Tata Bojs. A vedle toho samozřejmě můžete být u unikátního slavnostního vyhlášení výsledků letošního ročníku E.ON Energy Globe, jehož začátek je plánován na sedmou hodinu a je pojaté jako interaktivní show.

Foto: eon.cz

Generální ředitelka společnosti E.ON Česká republika Claudie Viohl (třetí zleva), patronka soutěže herečka Veronika Khek Kubařová a šestice finalistů letošního ročníku

Vstup na akci je zcela zdarma

Návštěvníci si také mohou vyzkoušet workshopy zaměřené na vegetariánské recepty z lokálních surovin, které povedou zástupci společnosti Sonnentor – mimochodem účastník předloňského ročníku soutěže E.ON Energy Globe. Známá influencerka Markéta Pavleje představí, jak doma pěstovat microgreens, nebo se lidé dozvědí zajímavé informace o klimatické změně z úst Ondráše Přibyly.

Po celé odpoledne jsou naplánované koncerty, aktivity pro děti, tvořivé dílny a po samotném vyhlášení výsledků bude večer pokračovat videomappingem a koncertem skupiny Tata Bojs.

Celý program pořadatelé koncipovali tak, aby se o udržitelnosti nejen mluvilo a vzdělávalo, ale také aby byl sám udržitelný. „A proto jsme hrdí na to, že můžeme říct, že náš záměr byl vyhodnocen jako nejudržitelnější festival v Praze,“ dodává Vladimíra Gláserová z marketingu společnosti E.ON.

Foto: eon.cz

V minulém roce předávala generální ředitelka E.ON v České republice Claudia Viohl cenu pro vítěze projektu Myco. Kdo se bude radovat letos?

Výběr z programu

14:00 Start Eko Fun Zóny

Odpolední program koncertů a rozhovorů moderují Tomáš Zástěra a Jan Kovařík

14:00 Start rozhovorů a workshopů se zajímavými lidmi

Odpolední program povedou moderátoři DVTV. Hosty budou například Petr Mára, Vítek Ježek, Adam Gebrian a další. Na workshopy a rozhovorys DVTV je potřeba se registrovat na webu soutěže.

19:00  Slavnostní vyhlášení letošních výsledků E.ON Energy Globe

Hodinový program moderuje Daniela Písařovicová. Vyhlášení je pojaté jako interaktivní show

20:30 Videomapping

20:50 Koncert Tata Bojs

Více informací se dozvíte na www.energyglobe.cz/ekofestival.

Foto: eon.cz

Na Ekofestival mohou lidé dorazit s celou rodinou. Čekat na vás bude nabitý program, který je ZDARMA

Kdo se o vítězství v letošním ročníku soutěže uchází?

  1. Prvním finalistou je Rybí zahrada v Lážovicích. Aquaponická farma využívá moderní způsob produkce rostlin, které si za pomoci speciální technologie berou živiny přímo z vody, v níž žijí ryby. Vše přitom funguje v uzavřeném cyklu – ryby produkují živiny pro rostliny a ty jim na oplátku čistí vodu. Farma má jen minimální nároky na zdroje vody a zemědělskou půdu. Ve srovnání s běžnou zemědělskou produkcí ušetří aquaponie až 95 procent vody.
  2. Druhým finalistou je digitální odpadové tržiště Cyrkl. Jde o nápad, který pomáhá zavádět principy cirkulární ekonomiky do odpadového hospodářství firem napříč všemi odvětvími. Pro své fungování využívá moderní technologie, jako je strojové učení. V čem je to kouzlo? Na jedné straně stojí výrobní firma, která se potřebuje ekologicky zbavit svého odpadu, na straně druhé pak společnosti ochotné z odpadu vyrábět další hodnotné věci. Oba tyto subjekty může přímo propojit Cyrkl – digitální odpadové tržiště, které působí po celém světě a propojuje desetitisíce firem.
  3. Vydáte se raději cestou rozvoje technologií, nebo cestou legislativních omezení? Začnete budovat klimaticky příznivou infrastrukturu postupně, či na to půjdete spíš radikálně a fosilní paliva ihned omezíte? Co když přijdou občanské nepokoje nebo vám havaruje jaderná elektrárna? Tohle není scénář apokalyptického filmu, ale hra Beecarbonize, která dává lidem možnost si vyzkoušet, jaké kroky mohou udělat k tomu, aby zbrzdili nastupující klimatickou změnu. A také je to třetí finalista.
  4. Čtvrtým finalistou je první opravdová školní budova pro 21. století – energeticky a uhlíkově pozitivní – v Praze 9 na Českobrodské ulici, která po rekonstrukci funguje docela jinak. Má biosolární střechy osazené fotovoltaickými panely, teplo dodávají tepelná čerpadla a šetrně se hospodaří s vodou. Celý systém pak doplňuje největší bateriové úložiště, jaké kdy bylo instalované na tuzemskou školní budovu.
  5. Pátým projektem, který chce zabodovat u veřejnosti, je cirkulární oblečení NIL Textile. To představuje unikání kombinaci technologií recyklace textilních materiálů a jejich propojení do uceleného systému cirkulární ekonomiky. Materiály NIL Textile dosahují až 86 procent úspory emisí CO2 a 98 procent úspory vody.
  6. Šestým finalistou je síť energeticky soběstačných učeben Archimedes. Je to unikátní celosvětový projekt sítě digitálně propojených učeben, v nichž žáci základních škol a dalších vzdělávacích institucí studují zejména přírodní vědy. Jeho základem je venkovní učebna, postavená ze dřeva a recyklovaných materiálů. Učebna je v provozu celoročně a pomocí nejmodernějších technologií mohou žáci komunikovat s podobnými studijními skupinami a odborníky po celém světě.

Tip: Hlasovat můžete až do 31. srpna 2023 na webu soutěže. Vítěz si odnese hlavní cenu 500 000 korun.

Foto: eon.cz

Zástupci finálové šestice letošního ročníku E.ON Energy Globe

O E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence už soutěž přilákala neuvěřitelných 3476 projektů. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále. Více informací o soutěži najdete na webu www.energyglobe.cz.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované