Hlavní obsah

Sezona klíšťat právě začala. Následky přisátí mohou být fatální

Foto: Seznam Zprávy

Doporučovanou prevencí klíšťové encefalitidy, jež je virovým onemocněním, je účinné očkování, které je optimální podstoupit před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat, tedy na jaře.

Reklama

„Na Českokrumlovsku jsme zaznamenali první prokázaný případ klíšťové encefalitidy. Druhý pacient byl hospitalizován na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice,“ uvedla jihočeská hygienička Kvetoslava Kotrbová.

Článek

Hygienici evidují i osmadvacet případů lymeské boreliózy. „Je možné se s ní setkat prakticky všude, kde se vyskytují klíšťata. Je zhruba pětkrát častější než klíšťová encefalitida. Letos zatím hlásí nejvyšší výskyt Jindřichohradecko, kde je polovina všech prokázaných případů v kraji, tedy čtrnáct, Táborsko má pět případů,“ vypočítala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vloni podle ní onemocnělo v České republice klíšťovou encefalitidou 774 lidí, boreliózou pak 4105 pacientů. V jižních Čechách, pro které je výskyt klíšťat typický, evidují hygienici v posledních letech nejvyšší výskyt boreliózy především na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a Českokrumlovsku. Nejméně naopak na Písecku.

Proti lymeské borelióze neexistuje v evropských podmínkách očkování, její příznaky je možné léčit antibiotiky. „Doporučovanou prevencí klíšťové encefalitidy, která je virovým onemocněním a jejíž následky mohou být fatální, je účinné očkování, které je optimální podstoupit před začátkem hlavní sezóny aktivity klíšťat, tedy na jaře. Platí ale, že nejvíce nás ochrání, když se budeme přisátí klíštěte při pohybu v přírodě aktivně bránit a dokážeme ho odradit správným oblečením a použitím repelentů. Nebo ho alespoň dokážeme včas odhalit. Pro přenos infekční dávky z přisátého klíštěte postačí v případě encefalitidy několik málo hodin, třeba i pouhé dvě hodiny,“ doplnila Kotrbová.

Péče o přírodu na jihu Čech.

Onemocnění klíšťovou encefalitidou se projeví v první fázi po jednom až dvou týdnech od přisátí zvýšenou teplotou či horečkou, malátností, bolestmi hlavy a kloubů. „Druhá fáze nastoupí po několika dnech relativního klidu vysokými horečkami a příznaky napadení centrálního nervového systému, kam kromě silných bolestí hlavy patří závratě, poruchy spánku, dezorientace, svalový třes či tuhost svalů v šíji,“ vysvětlil primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Chrdle. „U osob s oslabenou imunitou, souběžným chronickým onemocněním či u seniorů může být průběh závažný včetně ochrnutí a selhávání životně důležitých funkcí. U všech pacientů je důležitý klid na lůžku a podpůrná léčba. U boreliózy může být symptomem prvního stadia typická červená skvrna, šířící se kolem místa přisátí. Druhé stadium má chronický průběh a nastupuje i několik měsíců po přisátí. Projevuje se bolestmi kloubů či postižením nervového systému a i borelióza může mít u oslabených pacientů závažný průběh,“ podotkl lékař.

Počasí škodí zemědělcům.

Aktivita klíšťat závisí na klimatických podmínkách, vyhovuje jim teplé vlhké počasí. Může se lišit i v průběhu dne. Klíšťata bývají aktivnější v ranních a dopoledních hodinách. S oteplováním a zimami bez výrazných mrazů klíšťata i v Česku migrují také do vyšších nadmořských výšek kolem tisíce metrů. Svědčí o tom nárůst počtu případů na Prachaticku nebo Českokrumlovsku z posledních let. Hygienici zpravidla evidují první případy onemocnění v dubnu, první vrchol přichází v květnu a v červnu. Druhá vlna pak v srpnu a v září. Poslední případy se objevují běžně v říjnu i později.

Reklama

Doporučované