Hlavní obsah

Sibiř zasáhly povodně, v oblasti platí výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Povodním musí čelit více než 33 tisíc obyvatel.Video: Reuters

 

Záplavy zasáhly sever Ruska. Poškodily více než 80 vesnic. Prezident Vladimir Putin poslal do zatopených oblastí pomoc.

Článek

Silné deště zasáhly desítky vesnic na jihovýchodě Sibiře. Stovky lidí přišly o domovy a hospodářská zvířata. Podle serveru Deutsche Welle zemřelo minimálně 14 lidí a 13 se pohřešuje.

V sibiřském regionu Irkutsk záchranáři vyhlásili stav ohrožení. Řeka Angara se v důsledku několikadenních dešťů vylila z koryta a zničila desítky vesnic. Podle místních médií povodně celkem zasáhly 83 vesnic, ve 40 z nich byla voda ohrožující životy ještě během úterý.

Povodním musí čelit více než 33 tisíc obyvatel. Z nich asi 1200 vyhledalo lékařskou pomoc a 190 záchranáři převezli do nemocnice.

Prezident Vladimir Putin při návštěvě zatopené oblasti řekl, že záchranáři nemají moc času na práce, kterými by odstranili vzniklou škodu.

„Léto je tu krátké a zima přichází brzy,“ řekl Putin, který se v Irkutsku zastavil na cestě ze summitu světových vůdců G20. Ten se konal minulý týden v Japonsku.

Na jeho příkaz poslal ruský ministr obrany Sergej Šojgu do zatopeného regionu pomoc. Ta se v Irkutsku zúročí v podobě více než 1300 dobrovolníků, vozidel a letadel.

Silné přívaly deště vystřídaly období sucha, kvůli kterému v dubnu docházelo v oblasti u jezera Bajkal k častým požárům.

Doporučované