Hlavní obsah

V Indii při monzunech zemřelo už 27 lidí. Úřady varují před dalším nebezpečím

V Indii kvůli monzunům zemřelo už 27 lidí.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Chatrné domy se v monzunovém období většinou hroutí kvůli špatné technice stavby a také podmáčené zemi. Nebezpečí také hrozí od přeplněných přehrad. Kvůli dešťům a škodám, které monzun napáchal, už zemřelo několik desítek lidí.

Článek

Kvůli monzunovým dešťům v Indii zemřelo už 27 lidí. Zřítily se na ně zdi, které kvůli nestabilní konstrukci nápor prudkých dešťů nevydržely. Monzunové období bude ale ještě několik měsíců trvat, úřady proto varují obyvatele před dalším nebezpečím.

Monzunové období v Indii trvá od června do září. Každý rok v této době Indie čelí většímu množství pádu budov. Chatrné domy se většinou hroutí kvůli špatné technice stavby a také podmáčené zemi.

Letos už pod troskami podle agentury Reuters zahynulo celkem 27 lidí. Nejvíc obětí má zatím zřícení několika chatrčí postavených na svahu kopce na předměstí Bombaje. Pod troskami zahynulo celkem 18 lidí. Další tři lidé zemřeli při sesutí zdi školy v dvaačtyřicet kilometrů vzdáleném městě Kalyan.

Šest lidí také nepřežilo pád zdi přehrady ve městě Púne. Podle očitých svědků se stěna přehrady zřítila kvůli tlaku vody. Ten přicházel z přeplněného odvodňovacího kanálu. Podobná nehoda se podle místních hasičů stala už minulý týden. Při ní zemřelo dalších patnáct lidí. Jestli zeď na konci června spadla také kvůli dešťům, není jisté.

Na záchranné akci spolupracovali místní hasiči, dobrovolníci a speciální jednotka NDRF, která se specializuje na řešení katastrof.

„Zavalené jsme hledali třemi různými způsoby. Speciální lokalizační kamerou, s pomocí psů a odstraňováním trosek. Všechna těla, která jsme našli, už jsme předali. Žádné další znaky toho, že by pod sutinami mohla být ještě nějaká těla, jsme nezaznamenali. Požádáme místní úřady, aby byla záchranná akce ukončena,“ řekl indickému televiznímu kanálu ANI hlavní inspektor NDRF.

Silné deště způsobují potíže i v železniční dopravě. Rozsáhlé stavby, které zabraňují vodě, aby se vsákla přímo do půdy, a přeplněné kanály a stoky způsobují, že je kvůli vodě chaos i na silnici.

„Na silnicích je hrozně moc vody. Bombajskému magistrátu je to jedno. Co máme dělat? Jak máme řídit naše vozy? Způsobuje to problémy i dětem, které chtějí jít do školy. Školy jsou sice otevřené, ale silnice jsou plné výmolů. Loni touhle dobou měl jeden doktor nehodu na silnici kvůli výmolům a zemřel. Když řídíme, nejde na silnici nic vidět,“ potvrdil indické televizi problémy s dopravou bombajský řidič Šejk Mohamed.

Za posledních 24 hodin spadlo v některých oblastech Bombaje více než 300 milimetrů srážek.

Reklama

Doporučované