Hlavní obsah

Šídlo o vládních šancích Babiše: Prezident a šéf ANO uzavřeli strategické partnerství

Jindřich Šídlo k sestavení vlády Andrejem Babišem.

 

Reklama

Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo mluví o sestavení vlády Andrejem Babišem z hnutí ANO. Domnívá se, že Babišův kabinet na první pokus důvěru Sněmovny nezíská.

Článek

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše sestavením vlády, a to i přes to, že Babišova vláda bude nejspíše menšinová. „Prezident Zeman uzavřel s Andrejem Babišem strategické partnerství už tak před dvěma lety. Jde o prezidentskou volbu v lednu, kdy hnutí ANO nepostavilo svého kandidáta,” uvedl Jindřich Šídlo.

Za nejdůležitější považuje hlasování o vydání Andreje Babiše. V případě, že by byl vydán, je jeho jmenování premiérem takřka nemožné.

Snahy některých Babišových oponentů o zablokování Sněmovny Šídlo nechápe. „Miroslav Kalousek se snaží, aby nebyl zvolen předseda Sněmovny, kdyby došlo k třetímu pokusu, aby třetí pokus měl případně někdo jiný,” poznamenal Šídlo.

Problémem podle něj je, že neexistuje většina, která by proti Andreji Babišovi mohla vládnout.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský pro Hospodářské noviny uvedl, že při druhém pokusu o sestavení vlády se dohoda mezi politickými subjekty najde. „K tomuto bych se připojil,” uzavřel Šídlo.

Reklama

Doporučované