Hlavní obsah

Varování: V Česku kvůli silným bouřkám budou stoupat hladiny řek

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Silné bouřky s vydatným deštěm se budou v Česku vyskytovat do pátku a v důsledku toho se mohou zvednout hladiny řek.

Článek

V Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji nelze vyloučit zejména na menších tocích krátkodobé překročení limitu pro nejvyšší, třetí povodňový stupeň, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Česko zasáhly bouřky už ve středu večer, na severovýchodě způsobily i lokální záplavy.

Při bouřkách na severu a severovýchodě země meteorologové očekávají v nadcházejících hodinách při silných bouřkách úhrny kolem 40 milimetrů srážek a na jižní polovině Moravy a na Vysočině by při vydatném dešti mohlo spadnout za šest hodin přes 30 milimetrů srážek.

V Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji by lidé proto měli počítat do pátečního večera s vysokým stupněm nebezpečí záplav, kdy se voda z řek může vylévat do okolní krajiny. Dosažení druhého povodňového stupně meteorologové očekávají mimo jiné v povodí Novohradky, při vyšších úhrnech srážek po půlnoci na pátek by hladiny pak mohly vystoupat ještě výše.

Na první stupeň povodňové aktivity pak mohou vlivem srážek a dotoku vody z předchozího deště dosáhnout řeky na mnoha místech po celé republice. Výraznější vzestupy s ojedinělým překročením druhého stupně pak mohou být v povodí Úslavy, Klabavy, Litavky, Střely, Rakovnického potoka a dolní Berounky, doplnili meteorologové.

Reklama

Doporučované