Hlavní obsah

Šířili koronavirus, sami přitom nemocní nebyli

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus se možná může šířit i bez symptomů.

Reklama

Lidé bez příznaků šíří nákazu efektivněji. Nejsou totiž pod žádným dohledem.

Článek

Žádná horečka, kašel, problémy s dýcháním. Zkrátka nic, co by naznačovalo, že má koronavirus. Přesto byla přenašečem nového viru, který se nyní šíří po světě. Jde o případ dvacetileté ženy, která žije ve Wu-chanu a rozhodla se v půli ledna navštívit svou rodinu v Anyangu vzdáleném 645 km.

U samotné ženy nezaznamenali lékaři žádné známky zánětu ani imunitní reakci. Infikována ale podle testů byla. A podařilo se jí nakazit dalších pět lidí ze své rodiny.

Nejedná se však o ojedinělý případ. Stačí se podívat do sousedního Německa. Letadlem do spolkové republiky přiletělo 126 lidí z koronavirem postižené oblasti Wu-chanu. Deset z nich vykazovalo příznaky nemoci, a byli proto odděleni od ostatních. Ani jeden nebyl nakažen, ale nákaza se ukázala u dvou pasažérů, kteří nevykazovali vůbec žádné příznaky.

Znamená to tedy, že lidé, kteří nevykazují žádné symptomy, mohou virus přenášet, aniž by o tom věděli. A je tak mnohem složitější je odhalit. Lidé, kteří se nevrátili z postižené oblasti a nemají žádné příznaky nemoci, totiž nejsou na koronavirus testováni.

Informoval o tom server The New York Times, podle nějž nakažení lidé, kteří nemají žádné příznaky, šíří nemoc efektivněji, protože se na ně nevztahují žádná opatření. Mohou se tak stýkat s kýmkoliv bez jakéhokoliv omezení. Nikdo totiž neví, že jsou infekční.

„Může nám unikat velké množství případů,“ řekl pro The New York Times Michael Osterholm, ředitel Centra pro výzkum infekčních nemocí na Minnesotské univerzitě. „Předpokládám, že je v Americe několik případů, kdy je takto přenášen virus, stejně jako v ostatních zemích. Chybějící důkazy neznamenají, že to tak není,“ dodal.

Jako doklad jeho slov může posloužit jiný případ z Německa. Jde o třiatřicetiletého německého podnikatele, který se nedaleko Mnichova zúčastnil okolo 20. ledna běžných schůzek s čínskými obchodními partnery. Mezi nimi byla i žena z Šanghaje. Stejně jako v předešlých případech nevykazovala žádné příznaky onemocnění koronavirem. Ty se projevily až při cestě zpět do Číny. A nákaza jí byla diagnostikována až 26. ledna.

Mezitím německý podnikatel pocítil 24. ledna bolesti v krku a zimnici. Následující den měl i horečku a kašel. Další den se však cítil lépe, a tak se rozhodl 27. ledna vrátit do práce. Toho dne obchodní partnerka ze Šanghaje oznámila společnosti svou nemoc. Podnikatel byl odvezen do divize infekčních chorob a tropického lékařství v Mnichově k dalšímu posouzení. Jeho testy byly pozitivní. Onemocněl novým typem koronaviru. Ze společnosti byli nakaženi ještě další tři pracovníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované