Hlavní obsah

Skanzeny na Hlinecku podruhé přijdou o velikonoční program

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Již druhý rok přijde Muzeum v přírodě Vysočina, které se stará o oblíbené skanzeny na Hlinecku, o velikonoční program.

Článek

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zrušilo připravovanou výstavu Velikonoce na Betlémě a Vodění jidáše, akce měla začít 30. března. Nejisté je i zahájení návštěvnické sezony 24. dubna.

„Výstava se neuskuteční, ale aspoň jsme společně s výtvarnicí do okýnek chalup instalovali různé předměty provázející Velikonoce,“ řekla ředitelka muzea Magda Křivanová. Muzeum také na sociálních sítích nabízí zajímavosti o křesťanském svátku i jarních svátcích vůbec.

Zájemci si mohou také prohlédnout krátká videa, podle nichž se mohou naučit tvarovat pečivo jidáše nebo zkusit ozdobit kraslice. „Chceme návštěvníky velikonočně naladit,“ řekla Křivanová.

Pro muzeum jsou velikonoční svátky jedním z vrcholů sezony. Tím, že se neuskuteční velikonoční program, přichází o značný počet návštěvníků a část tržeb. „Výstava je sice letos kvůli časnému termínu na Betlémě a ne na Veselém Kopci, ale i tak nám budou chybět tisíce lidí,“ uvedla Křivanová.

Kvůli pandemii se minulý rok nekonaly ani další velké akce, například známý Veselokopecký jarmark nebo Vánoce na Veselém Kopci. Vloni začala návštěvnická sezona až 25. května. Za celý rok se návštěvnost skanzenu snížila o téměř 40 procent na 35.822 lidí.

Reklama

Doporučované