Hlavní obsah

Skicentrum v Dolní Moravě před zimní sezonou investuje 50 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Největší lyžařský areál v Pardubickém kraji, který je v Dolní Moravě na Orlickoústecku, investuje do zimní sezony 50 milionů korun. Ostatní areály kvůli loňské sezoně, která kvůli covidu-19 ani nezačala, velké investice neplánují.

Článek

Skicentrum Sněžník v Dolní Moravě připravuje otevření v sobotu 11. prosince. Zatím dokončili přípravu umělého zasněžování, přístroje zajistí zasněžené svahy na celou sezonu. Na sjezdovce Kamila bude nové náměstí s občerstvením s delším a bezpečnějším dojezdem. „Dojezd nebude tak příkrý a bude delší, bude tam víc místa,“ řekl marketingový manažer centra Tomáš Drápal.

V sezoně nově umožní skiareál večerní lyžování. Osvětlení připravoval v předminulém roce, nedokončil ho, a v minulé sezoně, kdy se prakticky kvůli pandemii nelyžovalo, ho ani nespustil.

„Večerní lyžování bude na sjezdovce Kamila přímo naproti hotelu Vista, Osvětlení má takové parametry, že si lyžař připadne, jako by lyžoval za denního světla. A bude propojení celého areálu po tříkilometrové modré sjezdovce. Z horní stanice Na Slamníku až dolů na stanici U Slona se lyžař dostane sjezdem až k lanovce,“ řekl Drápal.

Hlinecká sjezdovka na Chrudimsku má dokončené servisy zasněžovacích zařízení a vleků. Ski klub čeká na mráz, aby mohl zasněžovat. Na investice peníze nemá. Loni se kvůli pandemii skicentrum vůbec neotevřelo. „Lidi nám tam chodili bobovat, sáňkovat, kouřit, pít pivo z plechovek. Z provozovatele skiareálu se z nás stali odvozci odpadu,“ řekl Robert Vokáč ze skicentra. Státní kompenzace za loňský rok spolu s úsporami podle něj pomohou ski klubu dál sjezdovku provozovat. „Postačilo nám to na udržení, na nějaký rozvoj to logicky být nemůže,“ uvedl Vokáč.

Skiareál Buková hora na Orlickoústecku rovněž dělá údržbu sněžných děl a lanovek, každoročně jde o stejné práce před zimní sezonou.

„Přišli jsme loni o spoustu úspor. Pro nás bude radost otevřít sezonu. Novinkou bude víc zábavních prvků nejen pro zkušené jezdce, ale pro rodiny s dětmi,“ řekl mluvčí areálu Petr Toman.

V Dolní Moravě loni na sjezdovku nějaký čas vozila lyžaře rolba. Lanovky v provozu být nemohly. „To bylo spíš, abychom něco dělali. Všechno bylo připravené, sjezdovka, personál. Abychom jenom nekoukali, jak nám tady řídne sníh a taje před očima. Ani na jednotky procent to nevykrylo ušlé příjmy,“ řekl Drápal.

Asociace horských středisek ČR se podle Drápala shodla, že ceny skipasů se letos zvýší. Protože se ceny liší v sezoně, podle množství dnů a například i podle toho, zda se kupují on-line, nelze přesně říct o kolik, dodal.

Reklama

Doporučované