Hlavní obsah

Sklízí skvělá hodnocení. Je Černobyl seriálem roku?

Foto: Youtube.com / HBO

Seriál Černobyl z koprodukce HBO a Sky.

Reklama

Pětidílná minisérie Černobyl z koprodukce HBO a Sky je rekonstrukcí příběhu o havárii jaderné elektrárny Černobyl z roku 1986. Jednalo se o jednu z největších katastrof v historii lidstva způsobenou člověkem. Zatím byly odvysílány čtyři díly a poslední pátý díl minisérie bude mít premiéru 4. 6. ve 3 hodiny ráno.

Článek

Černobylská jaderná elektrárna se nachází ve městě Černobyl, které je vzdáleno asi 130 km severně od hlavního města Ukrajiny Kyjeva poblíž hranic s Běloruskem. Známé je především kvůli havárii jaderné elektrárny v roce 1986, ta byla největší havárií v dějinách jaderné energetiky.

Havárie v Černobylu

V sobotu 26. dubna 1986 v 1 hodinu 23 minut a 58 sekund došlo k havárii ve 4. reaktorovém bloku jaderné elektrárny. Při experimentu na reaktoru typu RBMK došlo k jeho přehřátí a následnému výbuchu.

Exploze způsobila uvolnění velkého množství radiace a došlo k zamoření širokého okolí. K šíření radioaktivních částic dopomohl i požár, který při výbuchu vznikl.

Těsně po havárii zemřelo 31 osob, byli to převážně zaměstnanci elektrárny a hasiči, kteří přijeli hasit požár. Nevěděli však, že sutiny a kouř mají v sobě smrtelnou dávku radiace. Okolo 130 tisíc lidí z blízkého okolí bylo evakuováno.

Sarkofág černobylského reaktoru

Koncem roku 2016 dostal čtvrtý blok jaderné elektrárny Černobyl nový kryt. Sarkofág by měl ochránit před radiací dalších 100 let. Konstrukce važí 36 tisíc tun, je dlouhá 162 metrů, široká 260 metrů a vysoká 108 metrů. Její vybudování stálo 40 miliard korun a na její stavbě se podílelo 45 zemí, včetně České republiky.

Černobyl - trailer

Havárie černobylské jaderné elektrárny mohla být katastrofou nepředstavitelných rozměrů, nejen pro Evropu. Desetitisíce sovětských mužů a žen se vystavily mnohdy až smrtelné dávce radiace. I příběhům těchto lidí se věnuje minisérie Černobyl z koprodukce HBO a Sky. Podívejte se na trailer.

Černobyl hodnocení

Seriál si získal fanoušky po celém světě, kteří ho hodnotí velmi kladně a mnozí ho zatím pasují na pozici nejlepšího seriálu tohoto roku.

Na ČSFD.cz získal seriál hodnocení 97 % a stal se tak 1. nejlepším seriálem na této stránce. Na imdb.com získal Černobyl už po třetím díle hodnocení 9,6 z 10, což jej posunulo na první místo a stal se tak nejlepším seriálem. Na imdb.com ho doposud ohodnotilo přes 200 tisíc diváků a stále si drží vysoké hodnocení 9,6 z 10 a první místo. Skvělé hodnocení má i na rottentomatoes.com, kde získal 96 %.

Reklama

Doporučované