Hlavní obsah

Škoda Auto poprvé po pěti měsících hlásí meziroční nárůst odbytu

Foto: David Jancik, Shutterstock.com

Odbyt Škody Auto se v únoru vrátil k meziročnímu růstu o 3,1 procenta.

Reklama

Škoda Auto po pěti měsících opět zvýšila meziroční odbyt na 75 800 vozů. Celému koncernu Volkswagen pak odbyt narostl o 19,3 procenta na více než 650 tisíc automobilů.

Článek

Automobilka Škoda Auto v únoru meziročně zvýšila odbyt o 3,1 procenta na 75 800 vozů, což znamená první meziroční nárůst za pět měsíců. Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen. Odbyt celé skupiny Volkswagen se pak zvýšil o 19,3 procenta na 651 600 vozů, což je také první meziroční nárůst za pět měsíců.

Automobilový průmysl po celém světě loni citelně zasáhla pandemie, která měla negativní dopady na výrobní aktivity i na poptávku. Za první dva měsíce letošního roku se odbyt koncernu Volkswagen zvýšil o 6,8 procenta na 1,476 milionu aut. Odbyt Škody Auto ale o 5,3 procenta klesl a dosáhl 152 200 vozů.

Škoda Auto

  • Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství.
  • Působí na více než 100 trzích.
  • V Česku zaměstnává více než 35 tisíc lidí.

Automobilka sníží počet zaměstnanců, ale letos bez propouštění

Časopis Škodovácký odborář minulý týden uvedl, že Škoda Auto chce od letoška do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o pět procent, což je zhruba o 3000 lidí. Zastavil se už například nábor nepřímého personálu, zejména mimo výrobní oblasti. Automobilka uvedla, že letos bude schopna snížit počet zaměstnanců o dvě procenta přirozenou cestou, například odchody zaměstnanců do penze nebo přirozenou fluktuací, tedy bez výpovědí.

Koncern Volkswagen koncem února oznámil, že provozní zisk se mu loni bez zahrnutí mimořádných položek propadl o 45 procent na 10,6 miliardy eur (277 miliard Kč). Dodal však, že letos počítá s výrazným oživením tržeb po loňském poklesu o téměř 12 procent na 222,9 miliardy eur.

Reklama

Doporučované