Hlavní obsah

Skotská řeka vydala poklad. Největší zlatý nuget v Británii

Foto: Lee Palmer/pictureexclusive.com

The Reunion Nugget, jak se dvěma kouskům zlata říká, pravděpodobně patří královně Alžbětě II.

Reklama

Ve Skotsku může vypuknout zlatá horečka. V jedné z jeho zlatonosných řek se hledači pokladů podařilo narazit na nuget o hmotnosti 121,3 gramu.

Článek

Hledači zlata pochopitelně patří mezi hodně tajnůstkářské komunity, takže se britské BBC ani americké CNN nepodařilo odhalit identitu nálezce ani tok, ve kterém zlatý úlovek objevil. Zatím se na veřejnost dostala jeho hmotnost a tvar – jde o dva do sebe perfektně zapadající kousky, proto se nugetu dostalo přezdívky „The Reunion Nugget“.

Pokud by se přepočítala hodnota zlata, které nuget tvoří, dostali bychom se při ceně 47,32 dolaru za gram (1 475 dolarů za unci) po přepočtu ke 132 500 korunám. Vzhledem k unikátnosti nálezu ale BBC uvádí cenu až 80 tisíc liber, tedy více než 2,4 milionu korun.

„Je to největší známý nuget ve Spojeném království. Když se na něj podíváte, má tvar donutu. A nejsou v něm žádné příměsi, je to nuget z čistého zlata o hmotnosti kolem 22 karátů. Je to opravdu pozoruhodný nález,“ neskrýval pro BBC nadšení autor knihy Výskyt zlata ve Spojeném království Lee Palmer.

Úspěšný hledač používal metodu „snipping“, při které šnorchluje ve vodě a pátrá na dně. Nejdříve objevil větší kousek o hmotnosti 89,6 gramu, po deseti minutách narazil na zbytek.

„Prostě ten větší kus hodil do svého kbelíku, aniž by si uvědomil, jak velký je,“ citovala BBC Palmera. Druhý kousek ležel zhruba 30 centimetrů od místa prvního nálezu. „Teprve za několik dní si uvědomil, že do sebe zapadají a tvoří jeden celek,“ dodal Palmer. Netypický tvar s otvorem uprostřed vysvětluje buď pádem kamene, nebo působením ledovce. Vyloučit však nelze ani to, že otvor vytvořil kdosi v době železné parohem.

Otázkou zůstává, komu vlastně nález patří. Palmer se domnívá, že by se o něj mělo ucházet Skotské národní muzeum nebo Přírodovědecké muzeum, ale podle všeho se stane majetkem „koruny“, respektive společnosti Crown Estate. Ta z titulu funkce patří královně Alžbětě II.

Na oslavy nového nálezu je však zatím brzy a pochybnosti zůstávají. Hledači zlata jsou totiž kromě tajnůstkaření pověstní také řevnivostí. „Pokud někdo říká, že našel nuget, ještě to nemusí být nutně pravda,“ řekl Leon Kirk, druhý expert oslovený BBC. „Rád bych věřil, že je to pravé, ale proces ověření může trvat ještě několik měsíců,“ dodal.

A dokud neskončí, bude prvenství mezi britskými nugety s hmotností 85,7 gramu stále patřit Douglasovu nugetu, který vydala také jedna ze skotských řek v roce 2016.

Reklama

Doporučované