Hlavní obsah

Škromach: Musel jsem nakopnout vedení ČSSD, na nás finalisty se zapomnělo

 

Reklama

Zdeněk Škromach, politický matador, si před finále senátních voleb stěžuje, že centrála ČSSD v Lidovém domě zapomněla podpořit svých osm postupujících kandidátů do horní komory.

Článek

Na zahradě rodinného domku na okraji obce Rohatec na Hodonínsku už je zazimovaný nejslavnější český bazén. Tady se Zdeněk Škromach jednou měsíčně ponoří do vody, vystrčí ven ruku se selfie tyčí a mobilem, aby promluvil ke svým příznivcům.

Teď je všechno tak trochu jinak. Místo obyčejného modrého nafukovacího bazénu stojí na terase kvalitní hnědá vířivka s vyhříváním, teplota v ní má ještě dnes přes třicet stupňů Celsia. Změnil se i sociální demokrat Zdeněk Škromach - na billboardech má heslo „těžká váha do Senátu", ale dokázal zhubnout o čtyřicet kilogramů.

Nyní má tento politický matador a stoupenec prezidenta Miloše Zemana, jemuž bude v prosinci šedesát let, jiné starosti. V druhém kole senátních voleb mu hrozí, že po dlouhých dvaceti letech skončí v nejvyšší politice. „Nejhorší smrt je z vyděšení. Proto vždy bojuji do posledního dechu a věřím, že úspěch se nakonec dostaví,” říká Škromach.

Lidem se ani nemusím představovat

Protřelý mazák už zastával v kariéře hodně postů - poslance, šéfa sněmovní frakce, ministra, vicepremiéra, místopředsedy strany a aktuálně je místopředsedou Senátu. Právě senátorský post teď ve volbách obhajuje. Ač favorit, nemá to snadné. Před týdnem skončil překvapivě na druhém místě za starostkou Annou Hubáčkovou z KDU-ČSL. Ztrácí na ni třináct set hlasů. Přesto si je jistý, že ve finále zvítězí.

“Já věřím, že druhá pozice může být pro mě výhodou k mobilizaci příznivců, kteří pochopili, že to není automaticky vyhrané, jak to bylo někdy prezentováno. Vždyť lidem se ani nemusím představovat, všihcni mě znají,” ujišťuje sám sebe Škromach s tím, že se celý týden snažil zvednout své sympatizanty. Je přesvědčen, že jich má víc než soupeřka. Obává se ovšem, aby vůbec přišli: “Problém je, že to jsou jediné volby, kdy lidé nedostanou domů volební lístky, takže ani nemusí zjistit.”

Proto po celý týden objížděl města a vesnice ve svém obvodě, ženám rozdával růže a každému na náměstích a v ulicích říkal jedinou větu - prosím přijďte k volbám. A byl trochu naštvaný na svou stranu, že s kampaní moc nepomáhá.

Trochu nakopávat vedení ČSSD

“Byl jsem trochu překvapený, když to najednou vypadlo, jako by už pro všechny volební klání skončilo minulý víkend krajskými volbami. Člověk se nakonec musí spolehnout hlavně na sebe, straníky senátní volby zajímají jen do chvíle, než se odsouhlasí kandidátky, pak je zájem minimální. Musel jsem vedení nakopnout, že by bylo dobré, aby těch našich osm kandidátů v jednotlivých krajích podpořilo,” vypráví otevřeně Škromach.

Pokud volby vyhraje a v Senátu zůstane, bude nejpíš “nakopávat” Sobotkovo vedení sociální demokracie čím dál častěji. Škromach patří ke tradičnímu konzervativnímu křídlu ve straně, které aktuálně volá po usmíření s Milošem Zemanem a odmítá nápady na modernější tvář (gender, ekologie) prosazovanou Bohuslavem Sobotkou.

Reklama

Doporučované