Hlavní obsah

Šestá smrt Palestince z rukou izraelských vojáků za poslední tři měsíce

Foto: Profimedia.cz

Dvanáctiletý Palestinec zemřel několik hodin po převozu do nemocnice.

Reklama

Izraelská armáda má mít za poslední týdny na svědomí několik palestinských životů. Nejnověji přišel o život 12letý chlapec. Izraelská armáda střelbu vyšetřuje.

Článek

Teprve dvanáctiletý Palestinec přišel o život po střelbě izraelských vojáků. Stalo se tak ve středu, když společně se svým otcem projížděl autem poblíž města Beit Ummar na okupovaném Západním břehu Jordánu. S informací přišlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Chlapec Muhamad Alamí utrpěl střelné poranění hrudníku, zemřel v nemocnici v Hebronu několik hodin po incidentu.

Izraelská armáda později potvrdila, že chlapec zemřel a že vyšetřuje okolnosti celé střelby. Podle dosavadních vyjádření chtěli vojáci auto zastavit a prozkoumat poté, co jeho osazenstvo viděli o několik hodin dřív pohřbívat novorozeně. Auto na jejich výzvu nezastavilo a vojáci začali střílet do vzduchu. Jeden z nich ovšem trefil auto i chlapce.

V posledních dnech na okupovaném území došlo k vícero smrtelným incidentům. Pouhý den před tím zemřel po zásahu izraelského vojáka jednačtyřicetiletý instalatér Shadi Salim. Izraelská armáda střelbu zdůvodnila tím, že se muž blížil k vojákům s železnou tyčí v ruce a nereagoval na jejich výzvy.

Před pár dny zemřel na jiném místě Západního břehu sedmnáctiletý Palestinec. Od května je to již šestá smrt Palestince z rukou izraelského vojáka.

Zprávy ale proudí i z Gazy. Podle závěrů lidskoprávní organizace Human Rights Watch, která je vůči židovskému státu tradičně velmi kritická, se Izrael údajně dopouštěl při květnových bojích s Hamásem válečných zločinů. V rámci bojů zemřelo i 62 palestinských civilistů.

„Izraelská armáda při útocích na Gazu v květnu zabila celé rodiny na místech, v jejichž blízkosti nebyly zjevné vojenské cíle,“ komentoval analýzu Gerry Simpson z HRW. Izrael podle něj není ochoten údajné válečné zločiny vyšetřit. Tato skutečnost stejně jako fakt, že Palestinci ostřelovali izraelské civilisty, opodstatňuje vyšetřování a případně stíhání obou znesvářených stran Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Izraelská armáda na zprávu HRW nereagovala. V minulosti trvala na tom, že v Gaze útočila výhradně na místa spojovaná s Hamásem a dalšími radikálními skupinami a že se pečlivě vyhýbala civilním cílům. Odpovědnost za civilní oběti podle ní padá na Hamás, protože radikálové odpalují rakety z míst obývaných civilisty.

Konflikt začal 10. května kvůli nepokojům v Jeruzalémě a izraelskému záměru vystěhovat několik palestinských rodin z východního Jeruzaléma. Boje skončily 21. května příměřím. Podle agentury Reuters je v Gaze nepřežilo 254 lidí, včetně 60 dětí a 39 žen. Hnutí Hamás oznámilo, že přišlo o 80 bojovníků, podle Izraele jich ale bylo mnohem více. Na izraelské straně napočítali 13 mrtvých včetně dvou dětí a jednoho vojáka.

Reklama

Související témata:

Doporučované