Hlavní obsah

Skrytá kamera nachytala terapeuty. „Byla to špionáž, nejsme obchodníci se strachem a nadějí“

Je to neetická nálepka, že obchodujeme se strachem a nadějí, říká Jarmila Klímová. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud přijde do našeho zařízení figurant opásaný kamerami za cílem špionáže, tak je celkem logické, že terapeutický proces nemůže probíhat standardním způsobem, říká psychiatrička a vedoucí centra AKTIP Jarmila Klímová o dokumentu ČT Infiltrace: Obchod se zdravím.

Článek

Dokument měl údajně porušit Kodex České televize a byl podle Klímové účelově sestříhaný. „V dokumentu jsou používány prostředky, které mají charakter toho, čemu se říká černá propaganda. Byly tady porušeny předpisy na ochranu osobnosti, divák byl záměrně uváděn v omyl,“ kritizuje Klímová.

V centru AKTIP pracují podle ní na základě přísných etických standardů. „Musíme být velmi citliví a ohleduplní k tomu, jak je proces s klientem veden a zahájen. Zaměřujeme se na jeho život. Citlivost poradenského vztahu je tím prvním a nejdůležitějším nástrojem, jak vedeme naši práci,“ dodává.

Terapeutka Krutilová již v centru nepracuje. „Zvolila nevhodná slova, která byla ještě nevhodnějším způsobem použita proti ní,“ popisuje záběry v dokumentu šéfka centra AKTIP. Pacient podle ní může přijít jednou a někdy to stačí. Zároveň sám klient rozhoduje o tom, jak investuje své peníze.

„Představitelé západní medicíny brojí proti nám. Úmrtí pacienta nás zasáhne daleko více než běžné lékaře. Navazujeme terapeutický vztah, který musí být postaven na hluboké důvěře,“ uzavírá rozhovor Klímová.

Opravdu byl dokument účelově sestříhaný? Jak obhájí některé výroky, které od terapeutů v dokumentu zazněly? Jaký je její vztah k tradiční medicíně? Podívejte se na dokument v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované