Hlavní obsah

Šlachtova Přísaha obchází zákon. Ale nelegální to není

Foto: Seznam Zprávy

Robert Šlachta musel podruhé požádat o registraci svého hnutí.

Reklama

Bývalý policista Robert Šlachta dosud nemá registrované svoje hnutí, a nemusí tak postupovat podle zákona o volbách. Registraci mu zkomplikoval potížista.

Článek

Bývalý policista Robert Šlachta v lednu oznámil, že se utká o hlasy lidí v blížících se volbách do Poslanecké sněmovny. Na rozdíl od ostatních ale stále nemá registrované svoje hnutí, a nemusí tak postupovat podle zákona o volbách do Poslanecké sněmovny. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí je to sice netransparentní, ale zákon tím přímo neporušuje.

Politickou kampaň Šlachta odstartoval přímo v ulicích, když začal sbírat podpisy nutné pro registraci nového hnutí. V půlce března oznámil, že místo potřebných 1000 podpisů už jich získal téměř 20 000 a že míří na Ministerstvo vnitra požádat o registraci.

Jenže minulý týden přišla komplikace. Šlachta se na ministerstvu dozvěděl, že o registraci hnutí s názvem Přísaha požádal těsně před ním někdo jiný. A že tedy musí název změnit a podpisy nasbírat znovu. Šlachta tedy sebral 3000 nových podpisů a požádal o registraci hnutí „Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty“.

Tím potížistou, který registraci Šlachtova hnutí překazil, byl jistý Jan Vondrouš, předseda registrované strany VIZE – Národní socialisté. Ten přitom nesplnil ani vcelku banální zákonné požadavky k tomu, aby si Přísahu mohl zaregistrovat. Jak sám říká, ve skutečnosti totiž žádné takové hnutí zaregistrovat nechce.

„Zcela určitě nebudeme kandidovat a zcela určitě nebudeme používat žádný název Přísaha,“ uvádí na svých stránkách VIZE – Národní socialisté.

Neprůhledné financování

Vondrouš už vystřídal členství nejméně v šesti politických subjektech. Od České strany národně sociální se přes Stranu zelených a Demokratickou stranu zelených dostal k Paroubkovým národním socialistům vystupujícím pod zkratkou LEV 21. Nakonec se pustil do vlastních projektů Nevolim.cz, a konečně VIZE – Národní socialisté. Neúspěšně kandidoval v několika různých volbách.

Jako svého druhu politický matador chtěl upozornit na to, že Šlachta obchází zákon, přesněji zákon o volbách do Parlamentu č. 247/1995 Sb.

„Nebyl registrován ani jako politické hnutí, ani jako politická strana či tzv. třetí registrovaná osoba, a přesto vede politickou kampaň prostřednictvím venkovní reklamy i prostřednictvím sociálních sítí, bez kontroly Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí a v hrubém rozporu se zákonem o volbách do Poslanecké sněmovny,“ píše Vondrouš v tiskové zprávě.

Šlachta totiž na začátku své politické kariéry sáhl pro malý trik, který mu umožnil zákon obejít. Založil spolek Napřímo, skrze který začal vybírat peníze na rozjezd své politické kariéry. Vyhnul se tak mimo jiné povinnosti zveřejňovat jména dárců. A už do začátku se tímto způsobem vybavil několika miliony korun.

Šlachta následně zřídil transparentní účet spolku, na který mohou lidé peníze posílat pod svým jménem. Vyšlo tak například najevo, že 200 000 korun Šlachtovi poslal podnikatel Jaroslav Kubiska‚ bývalý účetní ve firmě spojované s Ivo Rittigem, který proti lobbistovi svědčil v jeho kauzách.

„Zůstane tam prostředník“

Kampaně politických stran a hnutí hlídá Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSPH). Letošní sněmovní volby má na starosti jeho člen Jan Outlý.

Pro financování kampaně platí několik jednoduchých pravidel. Pro větší strany je omezující limit 90 milionů na celou dobu vedení kampaně, pro Šlachtovo hnutí je ale možná ještě méně příjemné to, že každý dárce může přispět maximálně 3 miliony korun v jednom kalendářním roce. A zároveň musí být všechny dary včetně jména dárce uvedené na transparentním účtu, který Šlachta zatím nemá.

Bývalý policista zvolil úkrok stranou. Počátečních několik milionů potřebných na rozjezd kampaně nasbíral ještě předtím, než začal fungovat zmíněný transparentní účet, případně si je půjčil jako soukromá osoba. Šlachta postupně uvedl některá jména dárců, ta se ale nedají nijak ověřit.

Po registraci hnutí Přísaha zřejmě Šlachta tyto peníze převede z účtu spolku Napřímo na účet hnutí, ovšem dárcem bude bez dalšího upřesnění jen zapsaný spolek Napřímo. Část peněz už také spolkla masivní kampaň, formálně označená za sbíraní podpisů pro registraci hnutí.

„Důležité je, aby se prostředky, které se uplatní v kampani předtím, než to uskupení formálně vzniklo, nezůstaly utajeny. Aby to uskupení i poté zpětně deklarovalo původ těch prostředků, byť jde zpočátku formálně třeba o zapsaný spolek,“ říká Outlý.

„Nicméně není nelegální, když to ta strana neudělá. Nějakou dobu funguje jako spolek, poté si zaregistruje stranu nebo hnutí podle zákona. A to, co získala ve formě spolku, vykáže jako dar od toho spolku. Zůstane tam takový prostředník v podobě toho spolku,“ vysvětluje člen ÚDHPSPH.

Vondrouš kritizoval především to, že se Šlachta nezastavil u potřebných 1000 podpisů a nešel hnutí zaregistrovat. Místo toho fakticky pokračoval v kontaktní předvolební kampani. Oslovoval na ulici lidi a sháněl jejich podporu, aniž by přitom postupoval podle zákona o volbách.

Termín podzimních voleb přitom prezident vyhlásil už na konci prosince a od té chvíle se také počítá třeba zmíněný devadesátimilionový limit.

„Dokud nejsem registrovaná strana, tak se na mě ta pravidla nevztahují. Je to určitě takové obcházení zákona,“ říká Outlý.

A přikládá i jednu paralelu, hnutí Lidé PRO, které zvolilo úplně stejnou taktiku. Mikuláš Minář nakonec snahu zasáhnout do voleb vzdal, i po jeho konci ale budí způsob financování rozpory.

Registrovaných politických stran jsou v Česku desítky, většina lidí ale zná jen ty, které mají skutečnou ambici a možnosti zasáhnout do výsledku voleb. A všechny takové subjekty s reálnou šancí promluvit do příštích voleb nyní spadají do kategorie zavedených politických stran a hnutí se všemi zákonnými náležitostmi i transparentním účtem. Výjimku tvoří pouze Šlachtova Přísaha.

Šlachta v polovině ledna uvedl, že má na účtu spolku 2,4 milionu korun, na které se z valné většiny složili drobní podporovatelé. Milion korun si měl půjčit od bývalého kolegy z ÚOOZ Romana Těžkého a další milion od bývalého policisty Tomáše Sochra, od jeho bratra. Další peníze dodala logistická firma Šimway podnikatele Petra Kahouna, která zajistila prodej a propagaci Šlachtovy knihy 30 let pod přísahou.

Reklama

Doporučované