Hlavní obsah

Slavia najala vlivné právníky: „Glasgow to tlačí do bulváru, my chceme fakta“

Foto: ČTK

Vyhrocený zápas Evropské ligy mezi Slavií a Glasgow Rangers bude mít právní dohru.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že Slavia Praha pro svou obranu ve sporu s Glasgow Rangers oslovila kancelář advokáta Radka Pokorného, který v minulosti poskytoval právní služby čínskému vlastníkovi Slavie.

Článek

V emotivním sporu mezi Glasgow Rangers a Slavií Praha oslovil pražský klub silné právníky. Spor, ve kterém skotští představitelé obviňují českou stranu z rasistického chování, má Slavii podle zjištění Seznam Zpráv pomoci vyřešit kancelář vlivného advokáta a přítele někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky Pokorný, Wagner & partneři.

Jeho úkolem je prověřit nejen incident slávistického obránce Ondřeje Kúdely, kterého hráči Glasgow Rangers nařkli z rasismu, ale celý průběh utkání – tedy i údajné Kúdelovo napadení v útrobách stadionu či zákeřné fauly na slávistické hráče.

„Od klienta máme pokyn, abychom se zabývali celým průběhem zápasu. Nejen údajným rasistickým incidentem, ale i fyzickým napadením pana Kúdely. Budeme zkoumat celé dění zápasu včetně vážného zranění brankáře Slavie. Tedy zda šlo o náhodu, nebo zda byl někdo z hráčů Glasgow úkolován, aby ublížil hráčům Slavie. Jakmile získáme přesvědčivé indicie, učiníme další právní kroky včetně žádosti o náhradu škody klubu,“ řekl Seznam Zprávám spolumajitel kanceláře Radek Pokorný.

Jedním z jeho úkolů bylo najít za Lamanšským průlivem britskou kancelář, se kterou bude spolupracovat.

„Vybrali jsme londýnskou právní kancelář Pinsent Masons, se kterou spolupracujeme na doplnění trestního oznámení tak, aby pokrývalo všechny skutečnosti, které jsme od té doby zjistili. Chceme postupovat v souladu s best practice britského právního systému. Mohu říci, že zvolená kancelář je jednou z nejlepších ve Spojeném království a advokát Julian Diaz-Rainey je dlouhodobý zkušený právník, který se věnuje oblasti sportovních sporů,“ popsal Pokorný.

Jeho kancelář v minulosti několik let spolupracovala s Jaroslavem Tvrdíkem, šéfem Slavie, v oblasti čínských investic. Právní služby poskytovala jak původnímu čínskému investorovi v Česku, skupině CEFC, tak následně jeho nástupci, skupině CITIC Group.

Bitka a lékařská péče

Zvolený postup podle Pokorného dokazuje, že Slavia bere daný spor vážně. „Chceme se dobrat pravdy a očistit jméno Slavie. Tuto kauzu nepustíme, je potřeba případ vyřešit a osvětlit,“ uvedl.

Pokorného právníci nyní zajišťují důkazy a výpovědi slávistických představitelů. Případ chtějí uklidnit a vést na základě faktů, zaměřit se mají na fyzické napadení Kúdely i na to, že zraněnému brankáři Ondřeji Kolářovi nebyla poskytnuta dostatečná lékařská péče po zápase.

„Glasgow Rangers případ tlačí do roviny emocí a bulváru. My to chceme dát na stůl právních faktů a jejich vyhodnocení trestními orgány, respektive soudy a orgány UEFA. Zatím jsme nenašli nic, co by naznačovalo jakékoliv pochybení Slavie nebo jejích hráčů. Je nesporný úmysl napadení pana Kúdely, existují k tomu svědci a máme indicie, že i zranění brankáře Slavie nebylo náhodné. Toto nyní zkoumáme a řešíme,“ dodal Pokorný.

Reklama

Doporučované