Hlavní obsah

Slevy na jízdné už si dal Andrej Babiš na billboardy, jejich spuštění se ale v programovém prohlášení odsouvá

Že je téma slev na jízdném volebním lákadlem, potvrzují i billboardy hnutí ANO Andreje Babiše.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slevy na jízdném měly být původně zavedeny už začátkem června, po debatě s kraji se odsunuly na září. Teď to vypadá, že se jich důchodci a studenti dočkají možná až koncem roku.

Článek

Odsunutí slev vyplývá z programového prohlášení vlády, které představilo ANO společně s ČSSD. Uvádí se v něm, že vláda zavede slevy nejpozději do konce roku 2018.

„Původně to mělo být od změny jízdního řádu, tedy 10. června. Nyní je to posunuto na základě požadavku hejtmanů na 1. září 2018,” uvedl Andrej Babiš, předseda vlády v demisi.

Podle programového prohlášení není Jistá ani výše slev, kterou studenti a senioři dostanou. Původně měla být doprava pro zmíněné skupiny zcela zdarma, později to vláda upravila na slevu 75 procent (tu zmiňují i billboardy hnutí ANO). Současné programové prohlášení vlády mluví pouze o „významných slevách”. Skutečná výše v dokumentu nezazní. I přesto se ANO s ČSSD shodují, že zlevněné jízdné je pro obě strany důležité.

„To není nápad Andreje Babiše. Nápad na slevy pro studenty přišel od ČSSD, která to zavedla ve Středočeském kraji, kde to fungovalo velmi dobře. Paradoxně to zrušilo hnutí ANO a slevy se vracejí až s novou koalicí, ve které opět zasedá sociální demokracie. Já to beru tak, že se Andrej Babiš inspiroval u středočeských sociálních demokratů," uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babiše se na zamýšlené slevy ptali i studenti Vysoké školy ekonomické v Praze, když k nim ve čtvrtek přišel předseda hnutí ANO na přednášku. Tam se ho studenti zeptali, jestli jsou slevy na jízdné skutečně třeba. Babiš odpověděl, že racionálním důvodem je pro něj to, že je mají v programu.

Proti slevám se ohradili studenti již dříve, když sepsali Andreji Babišovi otevřený dopis s názvem „Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním”. Vadilo jim, že peníze, které bude stát potřebovat na levnejší jízdné, se budou brát i z rozpočtu Ministerstva školství. To následně Babiš popřel s tím, že zhruba osm miliard, které budou na letošní a příští rok na slevy potřeba, uhradí z úspor v rozpočtu.

Slevy na jízdném od začátku kritizuje i opozice. Mluví o zbytečné zátěži pro rozpočet a naprosté nekoncepčnosti.

Reklama

Doporučované