Hlavní obsah

Slováci postavili „nejchytřejší budovu na světě“. Mají na to i razítko

Nejchytřejší budova roku 2021 stojí v Londýně. Umí regulovat teplotu či světlo a návštěvu přes kód dovede až na místo.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Regulace teploty podle počtu lidí v místnosti, ztlumení světel, když nejsou potřeba, nebo třeba QR kód, který návštěvu dovede rovnou do zasedačky hostitele. To není budoucnost, ale standard nejchytřejší budovy na světě.

Článek

Nenápadná budova z hnědých cihel stojí v samotném srdci Londýna. Přednedávnem ji tu postavila slovenská investiční skupina MiddleCap a zvenku by málokdo hádal, že právě tato stavba získala ocenění Smartest Building 2021 a v celosvětové soutěži porazila takové konkurenty, jako je třeba amsterdamská inteligentní budova EDGE Olympic či americký projekt 300 South Riverside Plaza 1980 v Chicagu.

Zatímco zvenku až na majestátný vchod z prosklených italských dlaždiček, které na světle mění tóny barev, ničím nevyniká, uvnitř nastupuje umělá inteligence. Neviditelná. „Celý smart koncept se skládá ze dvou částí. Jedna se věnuje technickému vybavení jako takovému – to jsou ta střeva budovy. Druhá část se soustředí na komfort uživatelů,“ vysvětluje Tomáš Jurdák, partner MiddleCap pro nemovitosti a náš průvodce.

Chybí kyslík, otevřete okna

Budova vnímá pohyb i množství lidí uvnitř a podle nich optimalizuje teplotu i osvětlení. Tím se zvyšuje energetická efektivnost.

Její součástí je aplikace, kterou kromě správců mohou využívat i sami nájemci. Přes ni vstupují dovnitř, přes ni si zarezervují zasedačku, ovládají teplotu a nahlašují případné problémy. Zároveň vidí informace například o kvalitě vzduchu nejenom uvnitř, ale i venku. A pokud je třeba, aplikace je vyzve k otevření okna.

Návštěvy se pak zvou zasláním QR kódu. S ním host okamžitě vidí, v jakém poschodí a kde schůzka proběhne, a kontakt s recepcí tak omezí na minimum. „Recepce v podstatě ztrácí význam. Recepční v této budově je spíš lidská tvář, která vítá lidi,“ říká Jurdák.

Administrativní budova má téměř sedm tisíc metrů čtverečních a stavebně vyšla na 60 milionů liber, tedy necelé dvě miliardy korun. „Budování smart budov je víc otázkou know-how než nákladů,“ dodává Jurdák s tím, že náklady na smart elementy tvoří zhruba dvě procenta z ceny.

„Sice se přidalo hodně senzoriky, ale senzor, který před deseti lety stál 300 eur, dnes vyjde zhruba na osm eur,“ vysvětluje Jurdák.

Technologické firmy láká smart

V tuto chvíli je budova z poloviny obsazena nájemci. „Jsou to technologické firmy z Velké Británie,“ říká Jurdák s tím, že podobný smart koncept bude brzy trendem u většiny budov. Toho, že by tento trend zastavila například rostoucí cena stavebních materiálů či snaha investorů šetřit, se neobává.

Southworks je první londýnskou akvizicí MiddleCap. Už teď však společnost chystá další projekt – přímo u řeky v londýnské čtvrti City vyroste kancelářská budova, kterou firma chystá spolu s PPF. „MiddleCap se rozhodl dlouhodobě primárně budovat londýnský a berlínský trh. Je to součást strategie firmy. Toto jsou mezinárodní investiční trhy,“ sděluje Jurdák.

Za firmou MiddleCap stojí slovenský magnát Miroslav Výboh. Ten na Slovensku čelí obvinění z korupce kvůli údajnému uplácení bývalého premiéra Petera Pellegriniho v době, kdy byl státním tajemníkem ministerstva financí. Miliardář vinu popírá. „Tato situace je mimořádně nepříjemná. My doufáme, že se co nejdříve vyřeší. Zatím to náš byznys neovlivňuje,“ dodává Jurdák.

Reklama

Související témata:

Doporučované