Hlavní obsah

Slovem roku se staly pověstné „motýle“

Foto: Profimedia.cz

Slovem roku jsou Babišovy „motýle“.

Reklama

Premiér Andrej Babiš v končícím roce výrazně zasáhl nejen politické pole, zapsal se také svým netradičním slovníkem.

Článek

Konec roku je tradičně vyhrazen různým anketám. Patří k nim i výběr slova, které uplynulých dvanáct měsíců nejvíce rezonovalo. A letošním vítězem je dle hlasování čtenářů serverů Lidovky.cz a také iRozhlas.cz výraz „motýle”.

Novotvar z dílny předsedy vlády Andreje Babiše zazněl v jeho projevu na květnové výroční schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

„My v Čechách máme rádi přírodu. My chceme. My máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle!”

Česko-slovenská zkomolenina „motýle” tento rok zažívala nebývalou slávu. Vzniklo nespočet internetových vtipů, heslo se dostalo i na transparenty během letní demonstrace na Letné a na úspěchu se svezl i marketingový tým Andreje Babiše, když nechal vyrobit tričko s nápisem „Chceme motýle”.

Zajímavé je, že už v půlce roku 2019 tipovala jazykovědkyně Markéta Pravdová „motýle“ jako adepta na slovo letošního roku.

Vítězné slovo přitom mělo velkou konkurenci. Zatímco redaktoři redakce Lidových novin vyzdvihli na první místo „klima”, čtenáři zpravodajského serveru Lidovky.cz měli trochu jiné preference. Na druhém místě se ocitla „Greta” následovaná „chvilkaři” s odkazem na sérii demonstrací spolku Milion chvilek, zaujal je také „brexit” či další slovo opět spojené s premiérem Babišem – audit.

Anketa

To čtenáři serveru iRozhlas.cz měli na výběr z redakcí nominovaných silných výroků. Po Babišových motýlech poukázali v anketě také na výrok o srpnu roku 1968, jehož autorem je místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

„Základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. A oběti? To byly vesměs oběti dopravních nehod.“ Do ankety tento výrok vybral komentátor Českého rozhlasu Ondřej Konrád.

Čtenářům se pak také do paměti výrazně vryl výrok Andreje Babiše: „Já jsem to nečetl, prosím vás, já nemůžu číst tak dlouhé zákony.“ Případně pak už proslulá věta švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové. „Jak jste se mohli odvážit? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ jak uvedla na letošním zahájení klimatického summitu OSN.

Reklama

Doporučované