Hlavní obsah

Šmarda ministrem nebude, Babiše čeká schůzka se Zemanem a Jourová před výborem

Polední zprávy z úterý 20. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:48 – Šmarda ministrem nebude

Tlak prezidenta slaví úspěch – Michal Šmarda se vzdal své snahy usednout do čela resortu kultury. Oznámil to včera v Událostech, komentářích České televize. Hlavní téma domácí politické scény i dnešního dne je tedy jasné. Budeme se mu věnovat v úvodu dnešních Poledních zpráv – i s reportérkou Seznamu Zuzanou Černou, která celý den bude v Lánech sledovat program prezidenta.

05:10 – Vládní krize kvůli Ministerstvu kultury

Česko má za sebou 80 dní průtahů, ale hlavně hradního ticha. „Prezident Miloš Zeman se do celé věci veřejně příliš nevkládal, vše nechával na svém mluvčí,” komentuje dění Zuzana Černá. K náhlému stažení své nominace se vyjádřil Michal Šmarda (ČSSD). „Všechny ty hrátky, které se dějí. Andrej Babiš se celé léto schází s prezidentem a Janem Hamáčkem a je to jenom jedno velké divadlo,“ komentoval pro Seznam Šmarda. „Byl jsem pořád hračkou v rukou těch, kteří si se mnou posouvali po šachovnici,“ reagoval Šmarda na otázku, proč stáhl svou nominaci. Dění komentoval i předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Podle něj prezident jedná za hranou Ústavy.

07:39 – Jourová ve Sněmovně

Zamíří Věra Jourová znovu do Bruselu? Poslanci dnes probírali nominaci současné eurokomisařky do nové Evropské komise. Projednání jejího jména je podmínkou pro to, aby mohla návrh schválit vláda. Na místě je kolegyně Daniela Brodcová.

09:06 – ÚS: Rath zastupitelem nebude

Bývalý středočeský hejtman David Rath zastupitelem Hostivic nebude. Rozhodl o tom Ústavní soud v Brně. Rathovo uskupení Zdravá Hostivice mělo i v den voleb na kandidátce osm lidí bez trvalého pobytu. Jejich hlasy nelze přičíst. Na místě máme zpravodaje Tomáše Svobodu.

11:31 – Za únos Babiše jr. dostali policisté kázeňské tresty

Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za to, jak postupovali v kauze možného únosu syna premiéra Andreje Babiše.

12:00 – Požár Krejčířovy vily

Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru vily v Černošicích u Prahy, která patřila uprchlému kontroverznímu podnikateli Radovanu Krejčířovi, je podle hasičů nedbalost nebo úmysl. Požár byl po devíti hodinách uhašen.

13:00 – Johnson: Irská pojistka je nedemokratická

Podle britského premiéra Borise Johnsona je irská pojistka nedemokratická a měla by být nahrazena závazkem, že před koncem pobrexitového přechodného období začnou platit alternativní ujednání. Johnson to uvedl v dopise, který dnes zaslal předsedovi EU Donaldu Tuskovi. Podle předchozích vyjádření Bruselu však není pravděpodobné, že by Unie návrh přijala.

Reklama

Doporučované