Hlavní obsah

Smartwings začnou létat do Řecka

Foto: Wikipedia.org/Petr Mládek

Ilustrační foto.

Reklama

Cestování se pomalu vrací do normálu, letecké společnosti včetně českých Smartwings začínají vypravovat lety.

Článek

Letecká společnost Smartwings v sobotu zahájí lety do Řecka. První let zamíří na ostrov Kos, v neděli pak dopravce poletí na Krétu a Rhodos. Postupně aerolinky plánují během letní sezony rozšířit svůj pravidelný provoz do Řecka na 11 destinací, do dalších šesti řeckých míst budou vypravovat charterové lety. Linky budou létat z Prahy, Brna a Ostravy, řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Smartwings tak budou během sezony létat na 17 řeckých míst. Do většiny z nich plánují aerolinky létat během letní sezony denně. Jde o destinace Kos, Heraklion, Rhodos, Sámos, Chania, Korfu, Soluň, Zakynthos, Preveza, Kefalonia a Karpathos. Do dalších šesti míst, konkrétně Kavaly, Skiathosu, Kitiry, Kalamaty, Limnosu a na Santorini, bude dopravce vypravovat charterové lety. Informovala o tom ČTK.

Během letní sezony, která potrvá až do října, plánují Smartwings společně s dceřinými ČSA z českých letišť pravidelné lety do celkem 77 destinací v Řecku, Španělsku, Itálii, Francii, Portugalsku, Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Izraeli, Egyptě, Turecku, Tunisku, SAE, na Kapverdách, Nizozemsku, Švédsku, Dánsku, Rusku, Maltě, Ukrajině, Velké Británii či Islandu. Od začátku května dopravci létají nejen z Prahy, ale i regionálních letišť v Brně a Ostravě.

Obnovování linek ovšem bude záviset na vývoji pandemie koronaviru. Další lety dopravci plánují ze svých základen v Polsku, Francii, Maďarsku, na Slovensku a Kanárských ostrovech.

Smartwings se kvůli koronavirové krizi a rušení letů ocitly v ekonomických problémech. Společnost nyní čerpá úvěr od čtyř bank za dvě miliardy korun. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze by měli zajistit čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace.

Dluhy firmy jsou okolo 6,6 miliardy korun. Na půjčku naopak nedosáhly dceřiné ČSA, které jsou nyní v úpadku. Ten na ně uvalil soud po jejich vlastním návrhu. Provoz však ČSA nezastavily.

Reklama

Doporučované