Hlavní obsah

Smažení sklípkani jako pochoutka. Jsou tak oblíbení, že výrazně ubývají v přírodě

Je libo smažený sklípkan?Video: AP

 

Reklama

Kvůli rostoucí poptávce po smažených sklípkanech v Kambodži se tenčí jejich populace. Jídlo, které dříve jedli hlavně chudí lidé, je nyní často tím nejvyhledávanějším v restauracích.

Článek

Smažení sklípkani jsou natolik oblíbenou pochoutkou v Kambodži, že jejich lov v kombinaci se ztrátou biotopů způsobuje výrazný úbytek jedinců. Lovcům dříve stačilo několik hodin vykopávání pavoučích děr v blízkosti domu, nyní musí za celodenním lovem cestovat.

Hmyz a pavouci byli dříve jídlem především chydých lidí. Nyní ale putují do restaurací, kde jsou právě sklípkani často nejoblíbenější položkou na menu, a to pro svou jemnou chuť. Tradiční způsob úpravy je smažení s česnekem a chilli.

„Burgery a steaky děláme z hmyzu. Máme recepty také se včelami, kobylkami, bourcem morušovým a červenými mravenci. Někdy smícháme vše dohromady. Neustále se snažíme vytvářet něco nového, abychom nalákali turisty,” uvedl šéfkuchař kambodžské restaurace Bug's Cafe.

Tržní cena sklípkanů se kvůli podstatnnému úbytku jedinců za poslední roky zpětinásobila. Ochránci varují, že pokud bude nadměrný lov dále pokračovat bez regulací, je vysoce pravděpodobné, že se sklípkan brzy dostane na seznam ohrožených zvířat. Velká část jejich habitatu je také likvidována rozšiřováním zemědělské půdy a odlesňováním.

Reklama

Doporučované