Hlavní obsah

Smetanova Litomyšl se uskuteční s komorním programem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hudební festival Smetanova Litomyšl kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru mění program.

Článek

Nově jej bude tvořit cyklus komorních koncertů ve výjimečných prostorách a pro malý počet diváků. Interprety budou špičkoví čeští umělci. Přehlídka se bude konat od 2. do 12. července, závěrečné tradiční Velké finále se uskuteční až na podzim. Držitelům zakoupených vstupenek bude vráceno vstupné, uvedla mluvčí festivalu Jana Bisová.

Zahajovací koncert bude 2. července v přímém přenosu vysílat Česká televize. „Ukáže dějiště festivalu, litomyšlský zámek v jeho přirozené kráse, bez jinak nezbytné konstrukce jeviště a tribuny. Využije nejen zámecké nádvoří, ale i arkády, unikátní divadélko a další interiéry,“ uvedla Bisová. Především tam se uskuteční i následující každodenní festivalové koncerty se sólisty a komorními ansámbly. Pořady ale budou i v litomyšlských chrámech pro omezený počet návštěvníků. Zahraniční účinkující musel festival kvůli zákazu cestování odříci.

Na počátku půjde do prodeje necelých 50 vstupenek na pořad, pokud se bude postupně zvyšovat povolený počet shromážděných, uskuteční se další vlny předprodeje.

Program bude zveřejněn 8. června, vstupenky se začnou prodávat ve středu 10. června. Podpořit organizátory mohou příznivci festivalu také tím, že jim ponechají část dříve zaplaceného vstupného. Pořadatelé se zavázali, že výnos použijí i pro pomoc nezávislým hudebníkům.

Smetanova Litomyšl měla původně začít 11. června. Během 25 dní plánoval festival 44 koncertů a představení hlavního programu.

Festival Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice a patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby v ČR. Rozpočet akce se v minulých letech pohyboval kolem 30 milionů korun.

Reklama

Doporučované