Hlavní obsah

Smog se vrátil do Česka. Meteorologové hrozí regulací v Praze a okolí

Smogová situace nad Českem se opět zhoršujeVideo: Marie Vladyková

 

Reklama

Meteorologové zaznamenali zhoršené rozptylové podmínky v sedmi oblastech republiky.

Článek

Rozptylové podmínky nad Českou republikou se začaly opět zhoršovat. Na vysokou koncentraci polétavých částic upozorňují meteorologové celkem v sedmi oblastech.

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil ve středu večer regulaci nad ostravskou aglomerací (bez Třinecka), ve čtvrtek časně ráno přidal smogovou situaci v dalších tuzemských oblastech – v Praze, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém a později i ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Koncentrace polétavých částic nad hlavním městem a v jeho okolí se v blízkých hodinách nebude zlepšovat, meteorologové předpovídají opačný trend a nevylučují, že by v oblasti vyhlásili i regulaci. Ta se v Praze letos poprvé objevila 20. ledna a s velmi nekvalitním ovzduším se Pražané potýkali několik dní za sebou.

Meteorologové spolu s pražským magistrátem vyzývají řidiče, aby omezili jízdu po hlavním městě a využili veřejnou dopravu. V lednu kvůli špatnému ovzduší uvažovali pražští radní o zavedení bezplatné hromadné dopravy. Rozptylové podmínky se ale zlepšily a radní od plánu ustoupili. Slíbili, že pokud se ovzduší znovu zhorší, k diskuzím o bezplatné přepravě se vrátí.

Video: Smog v poslední době netrápí jen Česko, ale i celou Evropu.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované