Hlavní obsah

Smogová situace v Jakartě je alarmující, aktivisté žalují vládu

Hlavní město Indonésie se během června několikrát dostalo na vrchol žebříčku nejznečištěnějších měst.Video: AFP, Daniela Kučerová

 

Reklama

Smogová situace v jihovýchodní Asii dosáhla znepokojivých hodnot. Indonéské hlavní město Jakarta se během června dostalo na žebříček nejznečištěnějších měst na světě. Místní skupiny aktivistů a ochránců životního prostředí nyní za nezdravý stav ovzduší žalují vládu, píše server The Guardian.

Článek

Kvalita vzduchu v hlavním městě Indonésie patří k jedněm z nejhorších na světě. Místní obyvatelé už jsou pobytem v nezdravém prostředí unavení, a tak se skupiny aktivistů a ochránců životního prostředí rozhodly žalovat indonéskou vládu. Chtějí ji probudit k aktivitě a podniknutí kroků ke zlepšení špatné kvality vzduchu.

Kvalita ovzduší v metropoli jihovýchodní Asie byla během června dramatická, Jakarta se hodnotami znečištění vyrovnala notoricky známým smogovým městům jako je Dillí nebo Peking.

Uživatelé na sociálních sítích pod hashtagem #SetorFotoPolusi sdílí fotografie Jakarty schované ve smogu. Absolutní vrchol znečištění zaznamenal index kvality ovzduší (AQI) 25. června, kdy Jakarta dosáhla hodnoty 240. Pro srovnání, aktuální index Londýna je 12, San Francisco je na 26.

Alarmující stav smogu nyní vyburcoval více než 30 žalobců včetně aktivistů, ekologů, státních úředníků, umělců a podnikatelů, aby se tento měsíc společně sešli a pracovali na zahájení občanskoprávního sporu proti vládě. Proces bude veden proti indonéskému prezidentovi, ministerstvům zdravotnictví, vnitřních věcí a životního prostředí a guvernérům Jakarty, Bantenu a Západní Jávy.

„Doufáme, že díky této žalobě vláda zlepší stávající politiku a učiní účinná opatření k překonání znečištění ovzduší, jelikož současná politika nefunguje,“ vysvětlil Ayu Eza Tiara, právník Jakartského právního institutu, který se případem zaobírá. „Na základě našich údajů vychází poslední červnový týden s velice špatnými indexy,“ dodává Ayu. „Pohybuje se v červené zóně, která je klasifikovaná jako velmi nezdravá.“

Podle IQAirVisual patřila Jakarta mezi nejznečištěnější města na světě v minimálně polovině červnových dnů. AQI funguje na měření částic ve vzduchu. Částice menší než 2,5 mikrometru mohou být vdechovány a způsobit vážné zdravotní problémy.

Podle březnové studie Greenpeace a AirVisual se Jakarta dostala na post nejznečištěnějšího města v jihovýchodní Asii. Jakarta je sice pověstná špatnou dopravní infrastrukturou, nicméně podle Greenpeace jsou na vině znečištění i průmyslová odvětví, legální a nelegální hutě, spalování odpadu a uhelné elektrárny. Indonéská vláda se však tento problém zdráhá uznat. Představitel agentury pro ochranu životního prostředí v Jakartě nedávno odmítl připustit znepokojivá červnová data a řekl, že vláda „neodpovídá na data v reálném čase“ a že kvalita ovzduší byla letos „mírná“.

Jakartský guvernér Anies Baswedan připsal problém vysokému počtu vozidel na silnici, členka energetické kampaně Greenpeace Bondan Andriyaniová tvrdí, že špatná infrastruktura je jen součást celého obrazu. „Údaje z roku 2018 ukazují, že se doprava na Jakartě zlepšuje, kvalita ovzduší ale klesá,“ uvedla Andriyaniová. „Data ukázala, že se počet nezdravých dnů v roce 2018 oproti předešlému roku téměř zdvojnásobil.“

Reklama

Doporučované