Hlavní obsah

Smrt fotbalisty Saly: pilot neměl licenci pro létání v noci

Foto: Profimedia.cz

Emiliano Sala dres Cardiffu nikdy neoblékl.

Reklama

Pád letadla s Argentincem Emilianem Salou zarmoutil před dvěma lety fotbalový svět. Během vyšetřování se ukázalo, že posila týmu z Cardiffu zahynula kvůli nedbalosti muže, který let objednal. Vinu u soudu přiznal.

Článek

„Jsem v letadle, vypadá to, že se rozpadne na kusy, a odlétám do Cardiffu. Mám strach,“ nahrál osmadvacetiletý Emiliano Sala hlasovou zprávu v aplikaci WhatsApp. Let soukromým letadlem Piper PA-46 Malibu se pro něj stal opravdu posledním – cestou z jeho dosavadního působiště v Nantes do velšského Cardiffu se stroj zřítil do moře. K neštěstí došlo 21. ledna 2019, o dva týdny později našli záchranáři fotbalistovo tělo v hloubce 67 metrů. Tělo 59letého pilota Davida Ibbotsona se najít nepodařilo.

V březnu loňského roku zveřejnil své závěry britský Úřad pro vyšetřování leteckých nehod (AAIB). Příčinou havárie byla podle něj ztráta kontroly po prudkém manévru ve vysoké rychlosti, který udělal pilot zřejmě ve snaze vyhnout se špatnému počasí. Ve chvíli, kdy spadl do vody, letěl stroj rychlostí 435 kilometrů v hodině, pilot i jeho pasažér tak prakticky neměli šanci náraz přežít.

Vyšetřovatelé si také myslí, že pilot mohl být intoxikován výpary oxidu uhelnatého unikajícími z motoru. Zásadním zjištěním je ale především to, že se komerční let uskutečnil za nevhodných meteorologických podmínek a že pilot neměl licenci pro tento druh stroje ani pro létání během noci.

Foto: Seznam Zprávy

David Henderson se v pondělí před soudem přiznal.

Mužem, na něhož se soustředilo vyšetřování a v pondělí měl stanout před soudem, je 66letý David Henderson. Je obviněn z nedbalosti, která způsobila smrt hráče i pilota. Právě on měl totiž organizovat přelet opory týmu Nantes do Cardiffu, který za novou posilu zaplatil 17 milionů eur. Henderson jednal na žádost Willieho KcKaye a jeho syna Marka, které francouzský klub pověřil transferem Argentince. Cardiff City FC Salovi nejdříve nabídl let běžnou komerční linkou, to prý ale hráč odmítl.

Henderson před soudem vinu původně odmítl s tím, že se proti letecké legislativě nijak neprovinil. Muž pocházející ze severoanglického Yorshire byl během čekání na soudní proces na svobodě. V pondělí ale přiznal, že letová pravidla porušil. O trestu by měl tribunál rozhodnout během deseti dní.

Salovo tělo úřady repatriovaly v únoru 2019 do jeho rodné třítisícové obce Progreso, kde vyrůstal. Rozloučit se s ním a položit mu květiny na hrob přišly tehdy stovky lidí, mezi nimiž byli i zástupci FC Nantes, Girondins de Bordeaux i Cardiff City FC.

„Jen vzácně potkáte tak milého a skromného člověka. Na hřišti byl ale bojovník,“ vzdal zesnulému poctu trenér Nantes Vahíd Halilhodžič citovaný agenturou AFP.

.

Reklama

Doporučované