Hlavní obsah

Smrtící obložení. Hliníkové panely zhoršily požár londýnského věžáku

Požár v Grenfell Tower zhoršily hliníkové obklady.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Obdobné hliníkové obložení podle všeho hrálo roli nejméně ve třech dalších požárech ve světě. Grenfell Tower získal novou fasádu před rokem.

Článek

Britský Scotland Yard začal vyšetřovat ničivý požár věžáku Grenfell Tower v Londýně. 24patrová budova vzplála zřejmě od rozbité ledničky, podle prvních závěrů hasičů a vyšetřovatelů ale následky požáru výrazně zhoršily hliníkové panely použité na dekorativní obložení budovy, které oheň silně přiživily.

Stavební firma Harley Facades, která loni v květnu za deset milionů liber (v přepočtu téměř 300 milionů korun) fasádu Grenfell Tower opravovala, jakoukoliv závadnost materiálu popírá. Britská média ale přinesla zprávu, že ve Spojených státech je instalace těchto panelů na výškové budovy od roku 2012 zakázaná. Deník The Independent cituje architekta Sama Webba, který se v minulosti podílel na vyšetřování požáru Lakanal House v Londýně, při kterém zahynulo šest lidí.

Požár v Londýně (záznam celého zásahu hasičů v den, kdy hořelo).Video: Seznam.cz

Podle Webba jsou stejné panely z hliníkového kompozitu spojovány s požáry v Austrálii, Rusku i Spojených arabských emirátech. Inspektoři nyní prověřují všechny budovy, na jejichž renovaci se firma Harley Facades podílela.

Požár v Grenfell Tower má zatím 17 potvrzených obětí, vyšetřovatelé se ale obávají, že jich může být i sto. Identifikováno bylo šest těl, panují obavy, že některé oběti se nikdy identifikovat nepodaří. Budovu nyní prohledávají psi. Kolem vyhořelé budovy se začínají objevovat letáky s fotografiemi stále pohřešovaných lidí.

V nemocnici stále zůstává 24 lidí, 12 je v kritickém stavu.

Jednou z identifikovaných obětí je i 24letý Mohammed Alhajali, syrský student, který do Británie utekl před válkou. Britové na internetu začali podepisovat petici za udělení humanitárních víz jeho rodičům.

Londýnská policie v souvislosti s požárem zatkla 43letého muže, který na sociálních sítích šířil fotografii jednoho z uhořelých obyvatel věžáku.

Reklama

Související témata:

Doporučované