Hlavní obsah

SmVaK Ostrava spustí opět koordinované vývozy žump a septiků z domácností

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost, jež v Moravskoslezském kraji dodává vodu více než 720 tisícům lidí, spustí opět koordinované vývozy žump a septiků z domácností, které nejsou napojeny na veřejnou kanalizaci a čistírny odpadních vod.

Článek

Pokud to bude technicky možné, mohou se například sousedé domluvit a díky sdíleným vývozům ušetřit peníze, sdělil mluvčí Společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) Marek Síbrt.

„Odpadní vody z domácností, které nejsou napojeny na kanalizaci pro veřejnou potřebu, je nutné likvidovat odpovědně k životnímu prostředí a také s dodržením všech pravidel, která udává legislativa. Ta je v této oblasti přísná a pamatuje na postihy těch, kteří ji nerespektují,“ uvedl Síbrt.

Řada lidí především na venkově podle něj ale stále riskuje vysoké pokuty. „Nejhorším, ale bohužel stále poměrně rozšířeným způsobem likvidace odpadních vod je přímé vypouštění do povrchových či podzemních vod,“ uvedl mluvčí. Pokutu mohou dostat i lidé, kteří vyvezou žumpu nebo septik na pole, zahradu či do lesa.

Generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička uvedl, že vodohospodáři připravili systém vývozů žump tak, že když se lidé v některé z obcí domluví, ušetří za dopravu, jejíž náklady budou navzájem sdíleny. „Fakticky tedy zaplatí polovinu toho, než když si službu objednají sami. Vývozy žump a septiků jsou samozřejmě součástí naší každodenní práce i v jiných částech roku, ale touto akcí vycházíme lidem vstříc a snažíme se službu připravit pro naše zákazníky výhodněji a šitou na míru,“ uvedl Pšenička.

Podnik rozdělil svou oblast do deseti tras, na kterých budou ve vybraných dnech kanalizační vozy. „Startuje se 18. října na Frýdecko-Místecku a části Opavska, poslední trasa přijde na řadu 26. října na části Opavska a Karvinska,“ uvedl Síbrt. Podrobnější informace a harmonogram svozů najdou lidé na internetových stránkách společnosti www.smvak.cz.

Reklama

Doporučované