Hlavní obsah

Sněmovna chce dokumenty k vyšetřování Trumpa i po ministrovi obrany

Foto: AP

Ilustrační foto.

Reklama

Předsedové tří výborů americké Sněmovny reprezentantů, které vyšetřují prezidenta Donalda Trumpa kvůli jeho údajné snaze přimět ukrajinské vedení k vyšetřování Trumpova politického rivala Bidena, zaslali další výzvy k poskytnutí dokumentů. Nyní se obrátili na ministra obrany Marka Espera a ředitele rozpočtového úřadu Bílého domu Russella Voughta, jimž dali lhůtu do 15. října. Informovala o tom dnes agentura AP.

Článek

„Výbory vyšetřují, do jaké míry prezident Trump ohrozil národní bezpečnost Spojených států, když naléhal na Ukrajinu, aby zasahovala do (prezidentských) voleb v roce 2020, a když zadržel vojenskou pomoc poskytnutou Ukrajině na pomoc čelit ruské agresi,“ citovala televize CNBC z dopisu předsedů zahraničního výboru, výboru pro kontrolu zpravodajských služeb a výboru pro dohled a reformu.

Snaha opozičních demokratů o sesazení Donalda Trumpa z úřadu prezidenta skrze ústavní žalobu, takzvaný impeachment, se opírá o informace o červencovém telefonátu mezi americkým prezidentem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na ten v srpnu upozornil pracovník amerických zpravodajských služeb, podle něhož Trump vyvíjel na Zelenského nátlak, aby Ukrajina vyšetřovala Joea Bidena a jeho syna Huntera. Jako páku na Zelenského chtěl podle stěžovatele Trump použít vojenskou pomoc pro Ukrajinu.

Trump označuje vyšetřování vůči němu za politický hon na čarodějnice a odmítá, že na ukrajinské vedení tlačil kvůli očernění svého politického rivala. Biden je favoritem na získání kandidatury pro příští prezidentské volby mezi demokraty. Ukrajinský prezident Zelenskyj o víkendu odmítl, že by na něj Trump jakkoli tlačil.

Podle oznamovatele, takzvaného whistleblowera, se Bílý dům snažil informace o telefonátu Trumpa se Zelenským co nejvíce odsunout do pozadí a ztížit přístup k jeho přepisu. Minulý týden právní zástupce whistleblowera Mark Zaid uvedl, že zastupuje dalšího stěžovatele z prostředí tajných služeb, který má podle něj „informace z první ruky“ o některých bodech stížnosti podané prvním whistleblowerem.

Předsedové tří výborů Sněmovny reprezentantů v rámci vyšetřování už dříve poslali výzvy k zaslání dokumentů mimo jiné ministrovi zahraničí Mikeu Pompeovi, který je jedním z těch, kdo naslouchali Trumpovu telefonátu se Zelenským. V pátek zaslaly výbory podobnou výzvu také do Bílého domu, jemuž daly lhůtu do 18. října.

Trump tvrdí, že se Biden jako viceprezident předchozí americké vlády zasazoval o odvolání tehdejšího ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina proto, aby ochránil svého syna před ukrajinskou justicí. Hunter Biden působil v ukrajinské plynárenské firmě Burisma, jejíž aktivity už od roku 2012 vyšetřovala ukrajinská prokuratura. Biden přiznal, že se v roce 2016 snažil přimět ukrajinské vedení k odvolání Šokina, odmítá však, že by to bylo kvůli jeho synovi. Západ tehdy Šokina kritizoval, že na Ukrajině nedostatečně bojuje s korupcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované