Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů hlasovala proti stavu nouze na jižní hranici. Trumpův plán to ale zřejmě neohrozí

Pro blokační rezoluci hlasovalo 245 zákonodárců.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Dolní komora amerického Kongresu se v hlasování vyjádřila proti stavu nouze. Ten vyhlásil prezident Donald Trump, aby se dostal k penězům, které mu mají sloužit na financování zdi na hranicích s Mexikem.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci blokující vyhlášení stavu nouze na jižní hranici s Mexikem americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Hlasovalo pro ni 245 zákonodárců, 182 bylo proti. Hlasovat má o záležitosti také Senát, kde mají na rozdíl od dolní komory většinu republikáni.

Prezident už dříve oznámil, že hodlá tuto rezoluci vetovat, pokud projde oběma komorami Kongresu.

Trump podepsal dekret o vyhlášení stavu nouze 15. února ve snaze obejít Kongres. Svým hlasováním Sněmovna reprezentantů odmítla Trumpův záměr použít na její výstavbu peníze, které Kongres předtím vyčlenil na jiné účely.

Podle agentury Reuters by mohla rezoluce projít i v Senátu, protože někteří republikáni jsou znepokojeni prezidentovými kroky. Trump však řekl, že snahu o zablokování svého opatření bude vetovat. K přehlasování jeho veta by pak byla nutná dvoutřetinová většina v obou komorách Kongresu a její dosažení je považováno za nepravděpodobné.

Stavba bariéry na americko-mexické hranici patřila k hlavním slibům Trumpovy předvolební kampaně.

Bílý dům počítá s možností odčerpat přes 6,5 miliardy dolarů z rozpočtů Pentagonu a ministerstva financí.

Reklama

Doporučované