Hlavní obsah

Sněžení trápí české řidiče. Kvůli špatnému počasí nejezdí ani lanovka na Sněžku

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Řidiči se na silnicích po celém Česku potýkají s problémy kvůli silnému sněžení. Přibývají i nehody, dálnice D1 byla po havárii kamionu ve směru na Brno zavřená. V Krkonoších nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Článek

Dálnice D1 byla dopoledne po nehodě kamionu mezi Velkým Beranovem a Měřínem na 125. kilometru ve směru na Brno víc než dvě hodiny neprůjezdná. Nákladní auto stálo napříč vozovkou, vytvořila se téměř tříkilometrová kolona. ČTK o tom informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nehoda kamionu se stala krátce po 09:00, dálnice je plně průjezdná od 11:46. Na místě byly všechny složky integrovaného záchranného systému. „Kolona vozidel se plynule rozjíždí. Kolona byla podle kamer zhruba tři kilometry, (její) konec byl na 122. kilometru,“ řekla Čírtková.

S podobným problémem se potýkala i silnice I/34 na Vysočině, která byla od brzkého rána u obce Skála neprůjezdná kvůli kamionu stojícímu napříč vozovkou. Silničáři nasadili přes 110 sypačů a 60 traktorů.

„Chumelí, čím víc chumelí, tím méně je vidět. Máme na I/34 u obce Skála kamion, je to neprůjezdné, čeká na vyproštění,” řekl ČTK dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Roman Hubený.

Na východočeských silnicích ve vyšších polohách leží místy rozbředlý sníh nebo uježděná sněhová vrstva. V oblasti Poličky se místy tvořily sněhové jazyky, silnice na Suchý vrch na Orlickoústecku byla sjízdná jen se sněhovými řetězy a na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách se držel na vozovkách čerstvý sníh. Se zvýšenou opatrností je v Královéhradeckém a Pardubickém kraji sjízdná většina silnic.

V Libereckém kraji pak dnes musí řidiči počítat na silnicích s rozbředlým sněhem, komunikace jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností. Meteorologové varují před vytrvalým sněžením v Jizerských horách, kde by mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu.

Silničáři chemicky ošetřili hlavní komunikace v kraji. K opatrnosti nabádají policisté, kteří vyšetřují dopravní nehodu u obce Žďárek na Liberecku, kde osobní vůz najel do dopravního značení. Provoz řídí policisté kyvadlově.

Na Benešovsku a Příbramsku leží na silnicích druhé a třetí třídy vrstva nového sněhu. Na silnicích první třídy na Příbramsku se tvoří sněhové jazyky. Na většině území Středočeského kraje ráno sněží, řidiči musí být opatrní, vyplývá z informací silničářů.

Také řidiči v Moravskoslezském kraji by měli být opatrní, některé silnice jsou stále sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Místy sjízdnost mohou komplikovat i srážky a je horší viditelnost. Vyplývá to z informací zveřejněných silničáři.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

V Krkonoších horská služba nedoporučuje hřebenové túry. Důvodem je sněžení, silný vítr a mlha. Řekl to náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. V Krkonoších od 3. ledna platí také třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí.

„Jakmile fouká, tak sníh je zvířený a v důsledku toho je snížená viditelnost. Je tam samozřejmě i mlha. Důvod, proč hřebenové túry nedoporučujeme, je ten, že vítr má neustále zesilovat,” řekl Jirsa.

Kvůli silnému větru se v sobotu ráno nerozjel ani jeden ze dvou úseků lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Horní úsek z Růžové hory na Sněžku zůstane mimo provoz i v neděli.

Reklama

Související témata:

Doporučované