Hlavní obsah

Zeman za práci poděkuje jen odvolanému Němečkovi, Dienstbierovi ne

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se změnami souhlasí. Svatopluk Němeček by se měl vrátit do vedení Fakultní nemocnice v Ostravě.

Článek

Prezident Miloš Zeman souhlasí se změnami ve vládě, jak mu je dnes v Lánech představil premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jmenování nových ministrů se má podle Hradu uskutečnit do konce listopadu.

„Prezident republiky v zásadě vyjádřil s těmito návrhy souhlas," uvedl po schůzce Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něho se Zeman chystá sejít s končícím ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby mu poděkoval za práci. Právě on patřil mezi Zemanovy oblíbence ve vládě.

Prezident potom přijme i kandidáty na ministerské posty - Němečkova nástupce Miloslava Ludvíka a Jana Chvojku, který má nahradit ve funkci ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Toho mezi pozvanými mluvčí nejmenoval. Jiří Dienstbier totiž patří k nejhlasitějším Zemanovým kritikům v ČSSD, přičemž opovrhování je vzájemné.

Sobotka výměnu ministrů za ČSSD po prohraných krajských a senátních volbách zdůvodňuje snahou o omlazení vládního týmu před finišem, který kabinet čeká v posledních 11 měsících před sněmovními volbami. Premiér si hodně slibuje hlavně od nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, jenž má po 16 letech v čele motolské nemocnice slušné renomé v oboru. Od poslance Jana Chvojky zase očekává daleko větší aktivitu v křesle ministra pro lidská práva než od příliš akademického Dienstbiera.

Nejnověji se premiér snaží přenést pozornost od slabin ve vlastní straně směrem k vládním partnerům. Sice u Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka neuspěl s žádostí o změny některých ministrů také za hnutí ANO a KDU-ČSL, ale přesto se se všemi členy svého kabinetu hodlá Sobotka sejít. Konkrétně kritizuje lidoveckého ministra Daniela Hermana a ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) s tím, že nemají žádné výsledky. Právě s Ťokem, nad nímž drží ochrannou ruku šéf ANO Babiš, se premiér sejde hned v pondělí, aby mu sdělil své výhrady.

Reklama

Doporučované