Hlavní obsah

Socha Špinarové se prodávat nebude, autor nesouhlasí s přemístěním

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kritizovaná socha zpěvačky Věry Špinarové od Davida Moješčíka, která od října 2018 stojí v Husově sadu v centru Ostravy, se zatím prodávat nebude. Autor nedal souhlas k jejímu přemístění.

Článek

Socha populární zpěvačky vznikla ještě za minulého vedení radnice a má řadu kritiků. Výrazně se proti ztvárnění umělkyně ohradil i její syn Adam Pavlík. Nové vedení radnice chtělo sochu prodat v aukci a přemístit, z prodeje chtělo získat zpět náklady 680 000 korun na vznik a instalaci díla.

„Socha je na základě stanoviska odborníků nízké umělecké kvality a je negativním prvkem ve veřejném prostoru centra města. Dílo budí rozporuplné až negativní emoce kvůli svému vzhledu, kdy podoba s Věrou Špinarovou není věrohodná,“ uvedla vedoucí oddělení starosty Moravské Ostravy a Přívozu Hana Lajčíková.

Radnice chtěla od sochaře získat souhlas s prodejem díla. „Autor sochy pan Moješčík vyjednával půl roku a kladl si podmínky, za kterých lze sochu prodat, přičemž jsme mu vyšli vstříc. Pan Moješčík nakonec blokuje prodej tím, že nehodlá dát souhlas s jakýmkoliv přemístěním sochy, ačkoliv mu bylo garantováno, že socha by byla přemístěna na důstojné místo,“ uvedla Lajčíková.

Radní už dříve uvedli, že chtějí změnit postup při umisťování uměleckých děl do veřejného prostoru. Zakázky by se měly přidělovat na základě odborných soutěží, nikoliv konkrétním autorům.

Reklama

Doporučované