Hlavní obsah

Sochaři dnes začali pracovat na nábřeží Otavy na sochách z písku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Umělci začali dnes pracovat na prvních sochách z písku, které opět budou stát na nábřeží v Písku. Břeh Otavy ozdobí pět písečných monumentů. Letošním tématem je 777 let města Písku.

Článek

Otevření expozice na nábřeží je plánováno na 22. května. Do té doby musí sochaři Josef Faltus a Jiří Kašpar zpracovat několik desítek tun písku.

„Denně pracujeme až 12 hodin. Na jednu sochu potřebujeme přibližně čtyři dny,“ řekl ČTK Kašpar. Dnes zahájili přípravu prvních dvou monumentů, z nichž každý měří zhruba čtyři metry. Pracují s jemným štukovým pískem, který jim bagr naváží do pyramidy zpevněné dřevěnými pražci.

Sochaři nejprve materiál zhutní a pak začnou tvořit jednotlivá díla. „Vyřezáváme od shora směrem dolů. Pokaždé sundáme část dřevěného bednění a tímto způsobem sestupujeme až k zemi,“ řekl.

Sochy v Písku byly v minulých letech součástí městského kulturního festivalu Pískoviště. Kvůli pandemii koronaviru však město letos akci zrušilo. „My jsme také nevěděli, jestli sochy budou, nebo ne. Nakonec jsme ale od radnice dostali zprávu, že sochy chtějí i za této situace,“ řekl Josef Faltus.

Kašpar s Faltusem tvoří sochy v Písku podesáté. V minulosti už zpracovávali motivy například na témata 100 let od vzniku Československa nebo osudové devítky v historii. Díla na nábřeží Otavy stojí vždy do podzimu. Vzhledem k pečlivému zhutnění písku jsou sochy odolné i v deštivém počasí.

Reklama

Doporučované