Hlavní obsah

Babiš musí Zemana přemluvit, nebo zažalovat. Sociální demokraté chtějí mít jasno do neděle

Podívejte se na večerní mimořádné vysílání Televize Seznam k vládní krizi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká republika se dostala na hranu ústavní krize, řekl předseda strany Jan Hamáček po jednání s prezidentem.

Článek

Sociální demokraté jsou po roční vládní spolupráci s Andrejem Babišem blízko konci své účasti v koaličním kabinetu.

Předseda strany Jan Hamáček se odpoledne sešel s prezidentem republiky, aby s ním vyjednal odvolání ministra kultura Anonína Staňka. Poté – po téměř dvouhodinovém jednání nejužšího vedení strany – řekl, že se Česká republika dostala na hranu ústavní krize.

Staněk, jak známo, podal na konci května demisi, kterou prezident nepřijal. Poté premiér Andrej Babiš podle Ústavy podal návrh na Staňkovo odvolání, ale prezident dal jasně najevo, že mu hned tak nevyhoví. A to navzdory tomu, že ho podle řady ústavních expertů Ústava zavazuje, aby to udělal.

„Ústava České republiky jasně hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne odvolání ministra, tak prezident této žádosti vyhoví,“ připomněl Hamáček po jednání grémia.

Toho čeká v pátek dopoledne schůzka na Úřadu vlády s premiérem Andrejem Babišem.

„Já se ho budu ptát, jak chce situaci řešit – a podle toho bude sociální demokracie dál postupovat,“ řekl Hamáček a zopakoval, že jeho strana chce mít jasno do této neděle.

Jednou z možností, jak by vláda mohla Staňkovo odvolání prosadit, je kompetenční žaloba, kterou může podle Ústavy podat premiér na nečinnost prezidenta.

Andrej Babiš však ve čtvrtek České televizi řekl, že o kompetenční žalobě neuvažuje. Po jednání ČSSD pak pro ČT ještě dodal, že si myslí, že její ministři z vlády neodejdou.

Prezident Zeman v TV Barrandov dokonce označil podání kompetenční žaloby za drzost.

„Kdyby se názor o kompetenční žalobě prosadil, tak přeruším veškeré vyjednávání se sociální demokracií, protože to není nic jiného než drzost,“ uvedla hlava státu.

Jan Hamáček po grémiu na přímý dotaz novinářů neodpověděl, zda bude po Babišovi v pátek podání kompetenční žaloby požadovat. „Chci znát jeho plán,“ uvedl pouze.

Situace kolem účasti ČSSD ve vládě se vyhrotila během středy a čtvrtka, kdy se sociální demokraté rozhodli hlasitě požadovat výměnu ministra Antonína Staňka na Ministerstvu kultury.

Vládní krizi ve čtvrtek vyhrotily výroky prezidenta Zemana a premiéra Babiše:

Jak by se mělo postupovat podle Ústavy, vysvětlil nedávno ve Výzvě Seznamu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Řekl, že po premiérově návrhu na odvolání Antonína Staňka z postu ministra kultury neexistuje podle Ústavy jiná varianta než ta, že prezident návrhu vyhoví.

„Ústava v zásadě lhůty nestanoví, ale to neznamená, že tam je prostor pro úvahu, zda vyhoví, nebo ne. Všechny existující komentáře k Ústavě se bez jediného rozporu po celou dobu existence České republiky shodují, že prezident je povinen odvolat člena vlády, u kterého mu to je premiérem navrženo,“ uvedl předseda Ústavního soudu.

Výzva Seznamu: Zeman musí návrhu na odvolání Staňka vyhovět. Nemá prostor to odkládat, potvrzuje šéf Ústavního soudu Rychetský.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Ústavní soud se podle Rychetského několikrát vyjadřoval k analogickým situacím a řekl, že prezident je povinen jednat bez zbytečného odkladu.

Řekl také, že premiér má možnost podat takzvanou kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud by jeho návrhu na odvolání ministra nebylo vyhověno.

„Jakmile by nebylo vyhověno, jediná cesta, jak to prolomit, je cesta kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu,” řekl Pavel Rychetský.

Reklama

Související témata:

Doporučované