Hlavní obsah

Sociální porno? Na kritiku jsem zvyklá. Helena Třeštíková o sporech s kolegy i boji s depresemi

Helena Třeštíková: Jsem už životem omlácená, jen tak něco mě nezničí.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Mám tady jednu bláznivou holku, ta by do toho šla.” Jednoduchá věta z úst psychiatra kdysi odstartovala Manželské etudy. Unikátní projekt, který oceňovaná dokumentaristka Helena Třeštíková natáčí už 37 let.

Článek

Od jedenácti let si psala deníky – tak začala její vášeň pro zaznamenávání okamžiků. „Jenomže jsem byla nesmělá, všichni si mysleli, že zkoušet FAMU je úplná blbost. A když jsem se tam dostala, rodiče byli nešťastní. Mysleli si, že budu po mamince výtvarnice, a já jsem zklamala,” přiznává v otevřeném rozhovoru pro pořad Moje místa – Intimní zpovědi.

Maminka byla hodně kritická a málokdy ji za něco pochválila. Deprese, kterými Helena trpí, ale v tomhle prý kořeny nemají.

Moje místa s Helenou Třeštíkovou: Tady jsem byla při natáčení Katky opravdu vyděšená

Moje místa s Helenou Třeštíkovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

„Smířila jsem se s tím, že můj druh depresí vychází z procesů v těle, které neovlivním. Nejhorší stavy jsem měla, když jsem čekala děti, přestože obě těhotenství byla chtěná, plánovaná. Začala jsem brát léky. Už necítím ty tíhy a úzkosti, kterými jsem trpěla,” říká otevřeně režisérka, jež má na polici v pracovně řadu cen včetně televizního „Oscara”, tedy European Film Awards.

Při návratech z natáčení se snaží nechávat za dveřmi problémy narkomanů kolem Katky, recidivisty Reného nebo rodin, které sleduje pro Manželské etudy. Když ale byly její děti v pubertě, bála se o ně o to víc, že znala kritické scénáře.

Proč její vztah s manželem začal konfliktem ve vyhlášené pražské hospodě? A proč by Michael Třeštík s titulem „nejvtipnější senior na Facebooku“ netočil Manželské etudy? A jakou nejlepší radu dostala od své přísné maminky?

Reklama

Související témata:

Doporučované