Hlavní obsah

Šokující rozsudek německého soudu. VW má koupit zpět tři roky starou škodovku za cenu nové

Video: Volkswagenu hrozí obří precedent.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dopady aféry Dieselgate. Německý zákazník Volkswagen Group vyhrál soud. Jeho auto prý ztratilo kvůli podvodu s emisemi na hodnotě.

Článek

Soud v německém Hildesheimu nařídil koncernu Volkswagen Group vrátit peníze zákazníkovi, který si koupil jedno z 11 milionů aut se zmanipulovaným softwarem pro měření emisí.

Podle verdiktu má odkoupit vůz Škoda Yeti s naftovým motorem za plnou cenu, jakou 68letý zákazník zaplatil v roce 2013 – v přepočtu 716 tisíc korun. Muž tvrdí, že auto ztratilo kvůli podvodnému softwaru na hodnotě.

Přelomový rozsudek?

Nečekaný výsledek sporu Volkswagen Group odmítá. Rozsudek není pravomocný a firma se chce odvolat.

Dosud německé soudy rozhodovaly v neprospěch žalujících zákazníků, a právě na to automobilka spoléhá. Pokud ale další řízení potvrdí rozhodnutí zemského soudu, bude německý koncern čelit velkému problému.

Koňské maso v lasagních

Manipulace s emisemi byla podle názoru soudu podvod. Agentura AP uvádí, že soudci celý případ přirovnali k nastavování lasagní koňským masem nebo k rakouské aféře z 80. let, kdy se do některých přívlastkových vín přidával glykol.

Zároveň je soud přesvědčen, že automobil je po úpravě motoru rizikový – náklady na jeho další opravu mohou být nepřiměřeně vysoké a motor může dříve vypovědět službu.

Koncern VW taková tvrzení kategoricky odmítá.

Rozsudek by mohl inspirovat k podobnému kroku i další majitele vozů se zmanipulovaným softwarem. V Německu jich je zhruba 2,6 milionu.

Zákazníky v Evropské unii dosud Volkswagen Group svolával ke kontrole a výměně vadného softwaru. To se týká zhruba 8,5 milionu vozů. Mezi nimi víc než milionu automobilů značky Škoda Auto.

Ve Spojených státech automobilka dostala podstatně tvrdší trest. Američtí zákazníci se mohou rozhodnout, jestli si nechají auto opravit, nebo ho prodají zpět Volkswagenu. Firma slíbila odkoupit až půl milionu vozů. V každém případě mají zákazníci v USA nárok na odškodné, které dosahuje v přepočtu až 253 tisíc korun.

Skandál přezdívaný Dieselgate se zmanipulovanými testy emisí u vozů koncernu Volkswagen Group propukl v září 2015. Celosvětově se týká 11 milionů vozů.

Reklama

Doporučované