Hlavní obsah

Solskjaer má hvězd plné hřiště. Kouč United ovšem neví, jak je rozzářit

Foto: Profimedia.cz

Ole Gunnar Solskjaer opouští hřiště po nepovedeném utkání v Lize mistrů na hřišti Young Boys Bern. United v něm soupeři podlehli 1:2.

Reklama

Rudí ďáblové opanovali letní přestupní období, když přivedli Sancha, Ronalda a Varaneho. Jenže ani Ronaldo v excelentní formě nic nezmůže s nemastným herním projevem celé jedenáctky. Na vině je zřejmě kouč Ole Gunnar Solskjaer.

Článek

Aktuálně čtvrtí United v posledních 18 soutěžních zápasech udrželi pouze jedno čisté konto (29. 8. proti Wolves – 1:0) a s přihlédnutím k jejich letním meganákupům se dá konstatovat, že svým dosavadním projevem zůstávají daleko za očekáváním.

Už červencový přestup Jadona Sancha, o jehož netradičním příběhu si můžete přečíst zde, za 73 milionů liber vyvolal řádný poprask. Ambiciózní United ale do té doby největší letní transfer zdaleka nevyčerpal. Do žil svých fanoušků pumpovali v rudé části Manchesteru koncentrované štěstí nadále, když klub oznámil příchod stopera Raphaela Varaneho z Realu Madrid (34 mil.). Jenže ani tady se investiční kolotoč nezastavil, naopak.

Cristiano Ronaldo, klubová legenda a fotbalový „syn“ sira Alexe Fergusona, měl podle nejvlivnějších novinářů relativně blízko k přestupu ke konkurenčnímu Manchesteru City, ale nakonec zamířil zpátky „domů“. Solskjaer, současný trenér Manchesteru United, tak byl v létě obdařen takovou skromnější anglickou verzí někdejších madridských „Galácticos“, tedy několika posilami prvotřídní hráčské kvality a hovořilo se oprávněně o těch nejvyšších ambicích.

Hvězdy nemají řád

Jenže Ronaldo a spol. vyválčili v posledních dvou ligových kolech na domácím stadionu pouze jeden bod ze šesti možných. Aston Ville podlehli 0:1 a s Evertonem měli po nevýrazném výkonu namále (1:1). Na své domácí adrese, tedy na legendárním Old Trafford, měli „Rudí ďáblové“ jisté potíže vítězit i během uplynulé sezony, kdy se jim to podařilo z devatenácti pokusů jen devětkrát.

„United nasadili v posledním ligovém zápase s Evertonem lehce protočenou sestavu, čemuž jsem v zásadě rozuměl. Jenže jejich hra byla pomalá, stereotypní a neuvěřitelně čitelná. V podstatě i člověk, který nebyl přímo koncentrovaný čistě na sledování toho zápasu, dopředu věděl, co se bude dít. Evertonu to nesmírně ulehčili,“ hodnotil zápas Jiří Hošek, autor podcastu Angličan.

Taktice, kterou Solskjaer zvolil, nerozuměl ani jeho manažerský mentor Sir Alex Ferguson, žijící legenda Manchesteru United. I po příchodu Ronalda, Sancha a Pogby na hřiště totiž chyběl hvězdnému mužstvu jasný řád. Ferguson byl po zápase s Evertonem zachycen v rozhovoru s Khabibem Nurmagomedovem, bývalým profesionálním mistrem smíšených bojových umění (MMA), kde poznamenal, že ti nejlepší hráči mají hrát za každých okolností. Jenže i když hrají, United žalostně chybí efektivní herní plán.

Ačkoli svěřenci Ole Gunnara Solskjaera v Premier League aktuálně okupují čtvrtou příčku, která zajišťuje přímý postup do Ligy mistrů, o úspěšném sportovním tažení se nemluví. Po sérii úvodních duelů s devátým, patnáctým, třináctým, dvanáctým, šestým, jedenáctým a desátým celkem (pořadí soupeřů United po sedmi kolech) je pro vážného aspiranta na titul průběžná čtvrtá pozice prostě málo.

Na United se navíc chystají v nabitém podzimním zápasovém sledu soupeři z kategorie té nejtěžší váhy. V rámci osmého kola Premier League cestují Ronaldo a spol. nejprve do Leicesteru, následně doma přivítají rozjetý Liverpool. Další kolo je na řadě náročný výjezd na Tottenham, po němž je na programu očekávané městské derby proti tradičně silným Citizens. Ostrý ligový program proloží i dvojzápas v Lize mistrů s nevyzpytatelnou Atalantou Bergamo.

„Sázková kancelář Fortuna, hlavní partner podcastu Angličan, přišla s velkorysým dárkem v rámci oslavy jubilejního 100. dílu fotbalového podcastu z dílny Seznam Zpráv. Na jakoukoliv sázkovou událost, kterou si v podcastu společně s diváky vymyslíme, nově Fortuna vypíše odpovídající kurz a zařadí onu událost do vlastní speciální nabídky,“ uvádí exkluzivní novinku Jiří Hošek, autor podcastu Angličan.

„Fortuna tentokrát vypsala speciální kurz na to, kdo bude 1. 1. 2022 hlavním koučem Manchesteru United. Na favorizovaného Ole Gunnara Solskjaera je zatím nejnižší kurz (1,5). Aktuálně nejpravděpodobnější alternativou jsou Antonio Conte (4), Brendan Rodgers (5), Zinedine Zidane (13), Mauricio Pochettino (15) a Laurent Blanc (15),“ rozvádí novinku Hošek.

Solskjaer nicméně navzdory nepřesvědčivým výkonům svého celku na podzim stihl prodloužit svůj kontrakt s klubem. Ve své funkci měl setrvat až do roku 2024. Od vedení United se tak veřejnost dočkala jasného vzkazu, že norskému trenérovi nadále věří.

Tělocvikář, nebo hrdina?

Solskjaerova trenérská mise v barvách United začala v prosinci 2018, kdy se relativně nefunkčního hráčského souboru, který tehdy zdecimovala toxická energie frustrovaného Josého Mourinha, ujal Nor coby dočasný kouč. OGS si v roli hlavního trenéra záhy oblíbili fanoušci prahnoucí po změně. Svým entuziasmem a jasnou vizí o projektu kulturního restartu si norský kouč dokázal získat na svou stranu i klubové vedení.

Solskjaer, významný ofenzivní žolík United přelomu tisíciletí, totiž na rozdíl od svého portugalského předchůdce vyznával odlišné hodnoty. Od začátku mu šlo primárně o kultivaci správné morálky ve snaze vrátit svůj milovaný klub mezi fotbalovou smetánku, tedy do míst, na která si fanoušci během úspěšné 26leté manažerské éry sira Alexe Fergusona přirozeně zvykli.

Je zapotřebí uvést, že Solskjaerovi se toho od osudového prosince 2018 podařilo mnoho. Norský kouč například vyslal k debutu už šestnáct klubových odchovanců, z nichž se dosud zdaleka nejlépe dařilo Masonovi Greenwoodovi. Stále ještě devatenáctiletý mladík zapadl hladce do soukolí hvězdného kádru a své spoluhráče dokázal v úvodu aktuální sezóny spasit rozhodující trefou na hřišti Wolves. Jeho stabilní výkony patří k tomu nejlepšímu, co United v aktuální sezoně svým fanouškům nabízí.

Ačkoli United anglickou ligu od odchodu Sira Alexe Fergusona v roce 2013 nikdy nevyhráli, pod Solskjaerem zaznamenal klub výsledkově vzestupnou tendenci. Úvodní ročník s Olem na lavičce skončili United šestí, v sezóně 2019/2020 třetí a v té uplynulé dokonce druzí. Každoročně se lepšilo výsledné skóre. Trajektorii vzhůru kopírovala i nadstandardní výkonnost některých dříve odepsaných individualit.

Pod Olem zaznamenali vzestupnou tendenci brankářská stálice David De Gea, anglický reprezentační kapitán Harry Maguire, „starý mládenec“ Jesse Lingard, dravý útočník Marcus Rashford a především Luke Shaw, levý bek, kterým Mourinho vyloženě opovrhoval.

United se také podařilo poprvé od odchodu Fergusona kvalifikovat se do Ligy mistrů dvě sezóny po sobě, k čemuž výrazně přispělo jakési obrození mentální síly mužstva, které bylo kdysi proslulé schopností otáčet nepříznivý stav v posledních minutách. Od počátku minulé sezóny, tedy 2020/2021, se svěřencům Solskjaera podařilo zvítězit hned ve čtrnácti zápasech, během nichž prohrávali.

Jenže ani v aktuálním ročníku není zřejmé, jaký herní styl United vlastně vyznávají. Byť je kádr nadupaný směrem dopředu, defenziva, která také není složená za hubičku, tropí jednu hrubku za druhou. Protiútoky průměrných soupeřů, kterým se hráčům United i vinou časté absence rozeného defenzivního záložníka nedaří předcházet, pravidelně hrozí lacinou brankou.

Jenže to skřípe i směrem dopředu. V ofenzivě se Ole až přespříliš spoléhá na záblesky geniality od svých největších es – Portugalců Bruna Fernandese s Cristianem Ronaldem, Masona Greenwooda, Edinsona Cavaniho, Jadona Sancha, nebo letos týmově naladěného Paula Pogby. Jenže pokud se geniální řešení nedostaví, žádný zaručený mustr, který by soupeřovu obranu otevřel, k dispozici není. A to je za 34 měsíců ve funkci skutečně chabá vizitka.

Solskjaer do té doby skomírající United jednoznačně posunul vpřed. Otázkou je, jestli už jednoduše nebyl jeho pozitivní přínos klubem vyčerpán. I jeho největší zastánci vnímají, že jeho svěřencům chybí nějaký signaturní herní projev a stabilní výkonnost. Pro mnohé příznivce je Solskjaer ztělesněním nedotknutelné klubové legendy, pro ty cyničtější pouze „lepším učitelem tělocviku“.

Zápas s Leicesterem hodně napoví

Ole získal nálepku specialisty na ty největší duely v rámci Premier League, tedy proti celkům z tzv. „velké šestky“. Právě nespočet šlágrů kola v následujících týdnech určí, s jakými ambicemi vpluje Manchester United do nového roku. Zrovna v uplynulém ročníku dokázali United vyhrát pouze dva zápasy proti celkům „velké šestky“, přičemž hned pětkrát vyústilo opatrné klání v bezbrankovou remízu. Tottenham dokonce uštědřil přímo na Old Trafford domácím hráčům ostudnou porážku 1:6.

Cenou útěchy tak pro fanoušky United mohl představovat snad jen výsledek z jarního derby na Etihad Stadium, odkud si hosté po zásluze odvezli tři body a zlomili jejich dlouhou šňůru neporazitelnosti.

Solskjaer se svými svěřenci během necelé tříleté periody u kormidla nedokázal vyhrát jedinou trofej, na kterou United čekají dlouhých 53 měsíců. I proto se očekává, že další sezóna ve znamení pohárového půstu by mohla norskému trenérovi definitivně zlomit vaz ve funkci. Případná šňůra porážek, která se nejeví nikterak nereálně, by mohla bez pochyby významně zkrátit Oleho pobyt na lavičce United.

„Hodně se toho událo. Až v srpnu přišel Raphael (Varane) a Jadon (Sancho), posléze v září Cristiano (Ronaldo). Je před námi mnoho práce, musíme se zlepšit. Jsme si toho všichni vědomi a máme vůli pracovat. Já jsem upřímně přesvědčený, že dokážu z této sestavy dostat maximum,“ citoval server The Athletic norského kouče.

Už sobotní duel v Leicesteru mnohé napoví. „Pro United to bude nesmírně náročný zápas, ale Leicester není vyloženě v té pohodě, ve které byl v minulé sezóně. Na United bude velký tlak, ale vsadil bych se, že to zlomí,“ řekl v podcastu Angličan Karel Häring, autor magazínu Football Club. Podle aktuálních informací by Olemu mělo ze zdravotních důvodů chybět duo stoperů Raphael Varane a Harry Maguire, což pochopitelně naruší zavedené pořádky.

Manchester United se představí v osmém ligovém kole na půdě Leicesteru v sobotu 16. 10. od 16:00. Zápas můžete sledovat na Premier Sport 1.

Reklama

Doporučované