Hlavní obsah

Kvůli zrušení stravenek přijde o práci až 10 tisíc lidí, tvrdí šéf Sodexo

Pořad Byznys index Petra Novotného. Hlavním hostem Daniel Čapek, prezident Sodexo pro ČR a SR.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Prezident největší české stravenkové firmy Sodexo ČR a SR Daniel Čapek nesouhlasí s návrhem takzvaného stravenkového paušálu. S ministerstvem financí, které novelu zákona o daních z příjmů připravuje, se neshodne vůbec v ničem.

Článek

Ministerstvo financí ČR připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která by měla přinést takzvaný stravenkový paušál. Zaměstnanec by na jídlo nově mohl dostávat přímo peníze. Hlavním argumentem ministerských úředníků je, že díky změně bude moci toto daňové zvýhodnění čerpat další až milion zaměstnanců, kteří je dnes nevyužívají.

„Z průzkumu – tuším Asociace malých a středních firem – ale vyplynulo, že pokud by zaměstnavatelé přestali dávat svým lidem stravenky, chodili by na obědy třikrát méně než dnes. Což znamená, že se nebudou tak kvalitně stravovat, a také to, že restaurace, které dnes mají večer plno, ale přes oběd těžko shání zákazníky, by asi musely propouštět,“ kritizuje návrh stravenkového paušálu Daniel Čapek, prezident Sodexo ČR a SR, které je největší stravenkářskou firmou v Česku.

Ministerstvo financí ČR však celou diskusi ohledně návrhu stravenkového paušálu staví do jiného světla. „Záměrem Ministerstva financí není zrušit stravenky, nýbrž pouze rozšířit stávající možnosti využití daňového zvýhodnění na stravování o možnost jeho čerpání v peněžní formě tzv. stravenkového paušálu, a to při zachování všech současných variant v plném rozsahu,“ říká Jakub Vintrlík z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva.

Daniel Čapek argumenty, že by se jednalo o alternativu k současnému režimu se stravenkami, který bude i nadále fungovat, neuznává a obává se i o osud českých restaurací. „Ze dvou různých průzkumů vyšlo, že ztráta v českém restauračním průmyslu by mohla být až 10 miliard korun ročně a o práci by mohlo o přijít až deset tisíc lidí,“ tvrdí.

Ministerstvo financí se ale opírá o jiná data. „Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací téměř třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá. A ty, které ano, na ně buď vůbec nevracejí, nebo vracejí pouze minimální částky. Navíc až 70 procent z těch, kteří stravenky přijímají, bylo v průzkumu toho názoru, že by zavedení ‚peněžní alternativy‘ stravenek úbytek hostů neznamenalo," uvádí mluvčí Vintrlík.

Po změně dnešního systému naopak podle Ministerstva financí volají samotní provozovatelé hospod a restaurací, kteří v současné době platí na úkor své marže stravenkářským společnostem vysoké provize – běžně ve výši pět až šest procent.

Daniel Čapek

Coby prezident Sodexo ČR a SR stojí v čele společnosti od roku 2016.

Skupině Sodexo zasvětil celou svoji dosavadní kariéru a prošel různými pozicemi včetně marketingového nebo obchodního ředitele.

Zkušenosti čerpal i na zahraničních trzích, například tři roky zastával pozici generálního ředitele Sodexo Pass v Číně.

Sodexo v České republice

V Česku působí od roku 1992.

Firmám a institucím nabízí služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů a motivačních programů prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů.

Krom toho poskytuje služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta, např. firemní restaurace nebo správu budov.

Zaměstnává tady okolo 1700 lidí.

Stravenkářským firmám se v Česku daří. Generují stamilionové zisky, které pak ale většinou ve formě dividendy posílají zpět svým mateřským firmám v zahraničí.

„Když jsme si v SODEXu udělali statistiku, kolik odvedeme do státního rozpočtu na každou korunu, co odvádíme jako dividendu mateřské společnosti, je to v podstatě jedna ku jedné,“ oponuje Daniel Čapek.

I zde má ale ministerstvo trochu jiný názor: „Pokud jde o příspěvek stravenkových společností do státního rozpočtu, lze obecně konstatovat, že tyto společnosti v rámci svého podnikání se stravenkami generují své zisky díky existenci daňového zvýhodnění stravování, na kterém se v podobě svých marží významně podílejí,“ sdělil mluvčí.

Reklama

Doporučované