Hlavní obsah

Soud dal naději Američanům. Mohou od Čechů dostat Rusa, po kterém jdou kvůli volbám

Proč je důležité sledovat případ Jevgenije Nikulina?

 

Reklama

Třicetiletý Rus zatčený na základě amerického zatykače upřednostňuje vydání do vlasti. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti.

Článek

Pražský vrchní soud zamítl stížnost Rusa Jevgenije Nikulina proti vydání do rukou americké justice.

Právě na základě amerického zatykače zadržela loni v říjnu třicetiletého Rusa česká policie. Americké úřady ho viní z devíti různých skutků z let 2012 až 2013, mimo jiné z hackerského útoku na profesní síť Linkedln.

O Nikulinovo vydání požádalo také Rusko. České soudy už této žádosti vyhověly a sám zadržený muž upřednostňuje extradici do vlasti.

Konečné slovo, které velmoci a zda vůbec bude Nikulin vydán, bude mít ministr spravedlnosti.

Video: Podívejte se, jak česká policie zatkla hackera v luxusním hotelu

Přímo v pankrácké věznici začne soud s ruským hackerem.Video: Hanuš Hanslík

Nikulin úplně popírá, že je hackerem. Obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI, kteří po něm prý výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do USA zabránila. O Nikulinovu extradici Rusko požádalo ve stejný den jako Spojené státy, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Podle českého státního zastupitelství je v souladu se zákonem vydání do obou zemí. V USA Nikulinovi hrozí výrazně vyšší trest.

Video: Co mají Američané na ruského hackera

Obžaloba na Jevgenije Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

Reklama

Doporučované